Ukrainan ja Venäjän välinen sapelien kalistelu ei anna nyt aihetta sijoittaa Venäjälle, eikä muuallekaan Itä-Eurooppaan, arvioi Nordea. Myös osa kotimaisista pörssiyhtiöistä kärsii kriisistä, mutta länsinaapurista löytyy muutama konfliktista hyötyväkin pörssiyhtiö.
Ukrainan kärjistynyt tilanne ajoi pörssikursseja laskuun ympäri maailmaa. Kovimmat iskut saivat ymmärrettävästi Venäjän ja Ukrainan markkinat.
Nordean mukaan Ukrainan osakkeet ovat laskeneet jopa lähes 75 prosenttia vuoden 2011 huipustaan. Venäjän osakemarkkinat romahtivat rajusti eilen viikonlopun tapahtumien seurauksena. Myös molempien maiden valuutat ovat heikentyneet euroa ja dollaria vastaan.
Venäjältä varat Kaukoitään
Konfliktin vaikutukset jäävät Nordean mukaan kokonaisuutena kuitenkin vähäisiksi.
”Emme odota Ukrainan levottomuuksien painavan markkinatunnelmia kovin merkittävästi jatkossakaan. Sijoittajat uskovat, ettei täysimittainen konflikti olisi kenenkään intresseissä, joten pahimmilta skenaarioilta vältytään”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.
Siitä huolimatta Nordea ei suosi nyt Venäjän ja Itä-Euroopan markkinoita.
”Vaikka Venäjän osakkeet ovat edullisia, karkottavat poliitikkojen toimet sijoittajia maan markkinoilta, joten laskemme Venäjän ja Itä-Euroopan suosituksen salkuissamme nollaan ja siirrämme vapautuneet varat Kaukoidän osakkeisiin”, Nordea toteaa.
Nämä kotimaiset yhtiöt kärsivät
Ukrainan ja Krimin tapahtumilla on kuitenkin epäsuoria vaikutuksia monelle suomalaisyhtiölle.
Nordean mukaan Ukrainan markkinat eivät ole merkittäviä yhdellekään kotimaiselle pörssiyhtiölle. Sen sijaan Venäjän merkitys on aivan toista luokkaa. Useiden pörssiyhtiöiden liikevaihdosta merkittävä osa tulee rajanaapurista.
Tässä esimerkkejä kotimaisten yhtiöiden Venäjän markkinoiden liikevaihto-osuuksista:
Nokian Renkaat 34%
Tikkurila 32%
Fortum 25%
Stockmann 15% (lisäksi merkittävä kiinteistöomaisuus)
YIT 27% (liikevoitosta peräti 47%)
Oriola-KD 40%
Lisäksi Krimin tilanteen kiristyminen tulee ruplan arvon heikentymisen kautta alentamaan monen Venäjällä toimivan suomalaisyhtiön liiketoiminnan euromääräistä arvoa.
Nämä yhtiöt hyötyvät
Mutta kuten aina, löytyy tästäkin kriisistä hyötyjiä. Tosin kovimmat hyötyjät löytyvät länsinaapurista.
Nordean mukaan Öljy-yhtiö Statoil voi hyötyä tilanteesta, jos öljyn hinta nousee tai jos Venäjä rajoittaa öljyn myyntiään Eurooppaan. Myös norjalainen lannoiteyhtiö Yara saattaa hyötyä, koska Ukraina on merkittävä urean tuottaja. ”Jos maan tuotanto nyt kärsii, voi se nostaa urean markkinahintaa”, arvioi Nordea.
