Markkinakommentit

Sijoitusguru varoittaa pienosakkeiden hintakuplasta

Ed Yardeni yhtyy niiden sijoitusstrategien joukkoon, jotka varoittavat amerikkalaisten pienosakkeiden Russell2000 –indeksin liian korkeasta arvostustasosta.

Yardenin mukaan ”kupla on tällä kertaa pienissä osakkeissa”. Sijoitusstrategi kertoo blogissaan, että S&P-osakeindeksien pienten ja keskisuurten yritysten ennustetuilla osakekohtaisilla tuloksilla lasketut p/e-arvostuskertoimet ovat 17 ja 19 vastaavasti.

Sen sijaan Russell2000-osakeindeksin eteenpäin katsova p/e-kerroin on 24. Toteutuneella 12 kuukauden tuloksella laskettu p/e-kerroin on peräti yli 100! Osinkotuottokin on tippunut vaivaiseen 1,4 prosenttiin.

Yardenin mukaan Russell2000 Russell2000-indeksin korkeaa p/e-kerrointa selittää se, että siinä on mukana paljon sellaisia yhtiöitä joiden osakekohtainen tulos on negatiivinen.

Silti sijoittajat ovat valmiita maksamaan näistä yhtiöistä kovaa hintaa. Tämä johtuu siitä, että sijoittajat uskovat tappioiden lopulta kääntyvän voitolle, Yardeni toteaa.

Suuret toiveet päätyvät kuitenkin useammin pettymyksiin kuin toiveiden toteutumiseen, Yardeni varoittaa.

Kun tappiolliset yhtiöt alkavat aikanaan tehdä tulosta, sijoittajien odotukset yhtiöiden tuloskasvusta muuttuvat realistisemmiksi. Tällöin myös epärealistisen korkeat arvostustasot murenevat.

pienyhtiöiden arvostuskertoimet

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös