Vierasblogi: Tappioiden tunnustaminen osakekaupassa

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja, sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

sijoitustappiotMenestyvän sijoittajan keskeinen toimintaperiaate on ottaa tappiot nopeasti silloin, kun ne ovat vielä siedettäviä.

Kokemuksesta tiedän, että tämä on helpompi sanoa kuin toteuttaa. Sijoittajat toimivat usein liian kärsivällisesti tulevaisuuteen luottaen. Ikävät päätökset, kuten tappioiden tunnustaminen, lykätään helposti tuonnemmaksi.

Sijoituskohteiden valinta ei ole helppoa puuhaa. Osakkeen markkinamenestyksessä piilee sudenkuoppa, koska huonotkin yritykset saattavat menestyä pörssissä hetkittäin hyvin, vaikka menestyksen takana ei olisi muuta kuin sijoittajien epärationaalisesta käyttäytymisestä johtunut hype. Niinpä fundamentit ovat tilapäistä menestystä parempi mittari osakkeiden valinnassa. Pitkäkestoinen menestys vaatii tueksi kestävän liiketoiminnallisen ja taloudellisen pohjan.

Miten sijoittajan onnistumista mitataan?

Sijoittajan pitäisi onnistua noin kahdessa kolmasosassa tapauksista laskettuna salkun kokonaisarvosta, jotta tulos olisi hyvä. Vaatimus on kova, mutta ei täysin mahdoton. Vaara piilee kuitenkin siinä, että huomio kohdistuu liiaksi yksittäisiin epäonnistumisiin, vaikka onnistumiset ovat tärkeämpiä.

Tappion tunnustaminen on käytännössä epämieluisaa ja henkisesti rasittavaa puuhaa. Tämä koskee erityisesti tilannetta, jossa koko markkina on laskusuunnassa. Vain sellainen sijoittaja voi menestyä, joka pystyy erottamaan jyvät akanoista, koska vain tuottavien sijoitusten pitäminen salkussa on pitkän päälle perusteltua.

Milloin tappioiden tunnustaminen on ajankohtaista?

Alla on muutamia vinkkejä tilanteista, joissa heikoimmista sijoituksista luopuminen on ajankohtaista päätösten vitkuttelun sijasta.

  1. Sijoituskohteena oleva yritys on juuri antanut tulosvaroituksen
  2. Yrityksen viimeinen tulosjulkistus osoitti liikevaihdon ja liikevoiton heikkenemistä eikä parempaa ole näköpiirissä.
  3. Yrityksen nettovelat ovat kasvaneet pitempään, eikä suunnanmuutoksesta ole merkkejä. Isovelkaisia yrityksiä kannattaa muutenkin vältellä systemaattisesti.
  4. Osakkeen hinta on laskenut yli kolme kuukautta ja hinta ylittää suositushinnat. Lisäksi enemmistö analyytikoista suosittelee osakkeen myyntiä tai vähentämistä.
  5. Sijoituksen arvo on laskenut yli 20 %, ellei kysymyksessä ole hyvää tulosta tekevä yritys, jonka osakkeen hinnan lasku johtuu jostain tilapäisestä syystä, kuten ylimyyntitilanne.

Milloin tappioiden tunnustamista kannattaa välttää tai siirtää?

Yleisen pörssikurssien alavireisyyden aikaan tappioiden tunnustamista kannattaa siirtää, koska huonon osakkeen vaihto toiseen ei välttämättä paranna salkun kokonaistilannetta. Vältä tappioiden hätäistä realisointia silloin, kun

  1. Osakkeiden hinnat ovat yleisesti nousussa, jolloin huonojen valintojen myyntiajankohtaa voi siirtää myöhemmäksi varsinkin, jos myytäväksi tulevan osakkeen hinta on nousussa.
  2. Maailman talous on kasvussa, suurten länsimaisten pörssien kauppa käy vilkkaasti ja talousnäkymät ovat muutenkin toiveikkaat.

Ohjeita ”turhien kauppojen välttämiseksi

  • Älä tee kauppaa, ellei siihen ei ole erittäin perusteltuja syitä
  • Älä myy kerralla kaikkia, vaan jaa kaupat kahteen – kolmeen osaan ja toteuta ne jonkun viikon välein, koska huonommankin osakkeen hinta saattaa nousta heti kaupan jälkeen.

tapio.haavisto@siop.fi

Tapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.

www.siop.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

ING IM: Uusia Kiina-huolia

Seuraava artikkeli
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,sijoitustappiot

Morningstar: Helsingin pörssin osakkeet edelleen yliarvostettuja