Makrotalous

USA:ssa korot laskussa kiristyvästä rahapolitiikasta huolimatta

Kuva: Andree Kröger

Kuva: Andree Kröger

Miksi korot laskevat Yhdysvalloissa vaikka talous elpyy ja keskuspankki kiristää rahapolitiikkaa?

Yhdysvalloissa finanssimarkkinoilla on erikoinen tilanne. Reaalitalous elpyy kohisten ja osakeindeksit kipuavat uusiin ennätyksiin. Silti sijoittajat turvautuvat turvasatamana pitämiinsä valtionlainoihin.

Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionlainan korko laski viime viikolla vain 2,5 prosenttiin. Asiantuntijat ovat odottaneet pitkien korkojen nousevan, koska maan keskuspankki Fed on asteittain vähentänyt velkakirjojen osto-ohjelmaansa.

Osto-ohjelman vähentäminen vähentää pitkien velkakirjojen kysyntää ja siten sen pitäisi painaa korkosijoitusten markkina-arvoa alaspäin – mikä puolestaan nostaa niiden korkoa.

Näin ei siis ole kuitenkaan käynyt. Mistä tämä johtuu?

CNNMoney-lehti löytää artikkelissaan ilmiölle lukuisia syitä.

Tärkein syy alhaisille koroille on alhaisena pysyvät inflaatio-odotukset. ”alhaisempi inflaatio johtaa alhaisempiin korkoihin ja vahvempiin osakemarkkinoihin”, sanoo S&P Investment Advisory Services -yhtiön analyytikko John Krey.

Myös epäilykset Euroopan keskuspankin EKP:n rahapolitiikan löysentymisestä ajaa sijoittajia siirtämään varojaan turvaan jenkkibondeihin. Markkinoilla arvellaan, että aiemmin rahapolitiikan löysentämistä vastustanut Saksan keskuspankki olisi antanut siunauksensa EKP:n aggressiivisemmalle rahapolitiikalle.

Pitkien korkojen taustalla on myös Venäjän ja Ukrainan tilanne. Geopoliittinen tilanne on lyhyessä ajassa muuttunut lähes kylmän sodan asetelmiin. Tällaisten epävarmuuksien kasvaessa sijoittajat siirtävät herkästi varojaan turvasatamana pidettyihin Yhdysvaltojen valtionlainoihin.

Korkosijoittajat eivät myöskään saa enää ruhtinaallisia tuottoja euroalueelta. Esimerkiksi Espanjan 10 vuoden velkakirjan korko on laskenut alle kolmen prosentin.

10 Year Treasury Rate Chart

10 Year Treasury Rate data by YCharts

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös