Kumppaniblogit

Vierasblogi: Osakesalkun suojaaminen kurssilaskulta

Laskevien osakemarkkinoiden aikana kiinnostava kysymys on, miten voisi suojautua kurssilaskulta?

Keinoja on monia, toiset kalliita ja monimutkaisia, toiset taas lähes ilmaisia ja yksinkertaisia. Kaikissa tapauksissa ongelmallista se, kuinka nopeasti pitäisi toimia ja olisiko viisasta pyrkiä ennakolta estämään salkun arvon laskeminen?

Yksinkertaiset keinot salkun suojaamiseen

1. Myy pois osa osakkeista

Halvin ja helpoin tapa on tietysti keventää salkkua eli myydä pois osa osakkeista. Keventämisen perussääntö on, että ensiksi myydään kaikki riskisimmät osakkeet. Ne ovat syklisiä eli suhdanneherkkien yritysten osakkeita, kuten teollisuus, konepajat, teknologia, kulutustavarat, pankit ja rahoitus.

Markkinoiden laskiessa kaikki toimialat lähtevät liikkeelle, mutta eivät aivan yhtä voimakkaasti.  Niinpä myyntien osuus salkun arvosta pitää olla useita kymmeniä prosentteja, jotta toimenpiteellä olisi vaikutusta.

2. Myy pois kaikki osakkeet

Pitääkö salkku ajoittain tyhjentää kokonaan osakkeista ja kotiuttaa voitot ja tappiot?  Tämä on perusteltua lähinnä silloin, kun talouskasvun näkymät ovat huonot. Käteinen on turvallista, mutta sillä ei juuri tienaa epävarmassa tilanteessa. Korosijoitusten tuotot ovat silloin usein miten hyvin vaatimattomia. Korkomarkkinoilla tienaa parhaiten silloin, kun korot ovat laskussa, joten osakesijoitusten vaihtaminen korkoihin olisi kannattavinta laskevien korkojen tilanteessa.

Monimutkaisemmat tavat suojata salkkuaan

1. Stop loss toimeksianto

Yksi keino suojautumiseen on asettaa tärkeimmille osakkeilleen stop loss toimeksiannot. Se tarkoittaa sitä, että kaupankäyntiohjelma myy määrätyt osakkeet, kun niiden hinta alittaa asetetun rajahinnan. Järkevintä olisi asettaa Stop loss toiminto silloin, kun osakkeiden hintavaihtelu on vielä vaimeaa, mutta epäilys tilanteen muuttumisesta on olemassa. Toimeksiantoja ei pitäisi viritellä liian tiukaksi, jotta ne eivät laukea  satunnaisen hintavaihtelun johdosta, jolloin hyväkin osake saattaa mennä alihinnalla kaupaksi. Heiluvilla osakemarkkinoilla tavallisten osakkeiden myynnin alaraja-arvona voisi pitää esimerkiksi miinus15 prosenttia. Toimenpide kannattaa asettaa ensin korkeintaan puolelle kyseistä osakemäärää.

2. Koko salkun suojaaminen

Ajatuksena on tällöin yksittäisen osakkeen asemasta suojata koko salkkua kurssilaskun vaikutuksilta. Toimenpide tehdään ”beareilla ja shorteilla” tilanteesta riippuen. Beareja eli karhuja voi ostaa mm. USA:n, Saksan ja Tukholman pörsseistä. Tällaisen johdannaisen kurssi menee laskumarkkinoilla ylös ja nousumarkkinoilla alas, joten riittävän ison osuuden, kymmeniä prosentteja salkun arvosta, ostamalla voi kompensoida osakkeiden arvon laskun vaikutuksia. Tällainen suojaus ei tietysti ole ilmaista ja vaatii hyvin herkkää seurantaa siitä, milloin suojaus on purettava.

3. Vipuindeksit salkun suojaamisessa

Salkun suojaaminen ”shorttaamalla” on aina hyvin vaativa keino, jossa on helppo sortua vipuindekseihin tehokkaamman suojauksen aikaansaamiseksi. Tällöin suojaus voidaan toteuttaa pienemmällä rahamäärällä. Vipuindeksit ovat kuitenkin kaksiteräinen miekka. Niiden tuottoja syövät korkeammat kulut ja kurssien heilunta sekä lopulta vielä ”voittojen” kotiutuksen ajoituksen vaikeus. Mitä korkeampaa vipukerrointa käytetään, sitä vaikeampaa onnistuminen on käytännössä, vaikka asia näyttää teoriassa helpolta. Vahvasti vivutetut shortit menettävät arvoaan yllättävissä nousupyrähdyksissä, vaikka markkinat olisivat pääosin sivuttaisliikkeessä. Vivutettujen shorttien käytössä piilee niin monia vaaratekijöitä, että niiden käyttöä salkun suojaukseen ei voi varauksetta suositella.

Yhteenveto

Osta ja pidä -sijoittajan eli tavallisen osakesäästäjän ei yleensä kannata ryhtyä salkkuaan suojaamaan, koska se on sen verran vaikea laji käytännössä. Jotain salkun syklisimpiä ja määrältään merkittäviä osakkeita voi toki keventää, jos hintojen lasku harmittaa.

Parempi tapa on rakentaa pitemmällä ajalla defensiivinen salkku, jolloin sen suojaaminen ei ole tarpeellista. Salkku koostuu silloin markkinoilla turvalliseksi todetuista toimialoista. Näitä ovat mm. päivittäistavarat ja kauppa, yhdyskuntapalvelut eli sähköntuotanto ja ympäristönhoito, kiinteistöt, vakuutus, teleoperaattorit, terveydenhuolto ja lääketeollisuus.

Korkeaan tuottotavoitteeseen voi päästä vain riskiä kasvattamalla, jolloin myös salkun arvonvaihtelut ovat suuria. Riskinotossa onnistumiseen vaikuttavat monet sijoittajasta riippumattomat tekijät. Tavallisen piensijoittajan kannattaa tyytyä pienempään (tuottotavoitteeseen ja) riskiin, mikä voi pitemmässä juoksussa olla jopa riskistrategiaa tuottavampi vaihtoehto ja helpompi toteuttaa. Myös kaupankäyntikuluissa säästäminen puoltaa osta- ja pidä strategiaa.

tapio.haavisto@siop.fi

Tapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.

www.siop.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös