Markkinakommentit

Sijoittaja, huomioi keskuspankkien toimet

Euroopan keskuspankin ja USA:n Fedin rahapolitiikka kulkevat nyt eri suuntiin. BlackRockin päästrategi Russ Koesterich kertoo, miten keskuspankkien toisistaan erkaantuva politiikka vaikuttaa sijoittajiin.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on jo usean vuoden ajan noudattanut erittäin keveää rahapolitiikkaan. USA:n talouden vahvan elpymisen ansiosta Fed on kuitenkin voinut asteittain vähentää elvytystään. Kvantitatiivista elvytystä eli velkakirjojen osto-ohjelmaa on asteittain vähennetty.

Koesterich huomauttaa, että Fedin rahapolitiikan kiristyminen ei rajoitu vain tähän. Luultavasti Fed aloittaa ensi vuonna myös koron noston asteittain.

Keskuspankit eri teillä

Euroopan keskuspankki EKP kulkee nyt täysin toiseen suuntaan. Euroalueen talous ei ole elpynyt lainkaan yhtä ripeästi kuin Yhdysvallat, ja euroalueen inflaatio on laskenut jo vaarallisenkin alas. Monet ekonomistit pelkäävät jo deflaatiota eli rahan arvon nousua.

Siksi EKP on säätänyt rahapolitiikkaansa uuteen asentoon. Ohjauskorkoa on laskenut ohjauskorkonsa ennätyksellisen alhaiselle tasolle 0,15 prosenttiin. Talletuskorko laskettiin negatiiviseksi. Lisäksi EKP käynnisti uuden pankeille suunnatun LTRO-lainaohjelman sekä päätti lopettaa kriisimaiden velkapapereiden osto-ohjelman steriloinnin.

Myös Japanin keskuspankki tulee luultavimmin jatkamaan hyvin aggressiivista velkakirjojen osto-ohjelmaansa aina vuoteen 2016 saakka, Koesterich arvioi.

Mitä sijoittajien tulee huomioida?

Mitä keskuspankkien rahapolitiikan erkaantuminen toisistaan sitten tarkoittaa sijoittajien kannalta?

Koesterich näkee keskuspankkien uusissa linjauksissa kolme tärkeää johtopäätöstä, jotka sijoittajien on syytä tiedostaa.

Alhainen korkotaso

Vaikka Fed vähentää rahapolitiikan elvytystä, tulevat korot pysymään alhaalla ainakin vielä loppuvuoden – olettaen että muut keskuspankit eivät seuraa Fedin linjaa. Alhainen korkotaso ja alhainen inflaatio tukevat osakemarkkinoiden suotuista kehitystä.

Vahvempi dollari

Fedin tiukentuva rahapolitiikka ja muiden keskuspankkien kevenevä rahapolitiikka tukee dollarin vahvistumista. Muiden kuin Yhdysvaltojen heikentyvät valuutat tukevat USA:n ulkopuolisten maiden osakemarkkinoiden kehitystä.

Osakemarkkinoiden ja korkomarkkinoiden näkymät

USA.n kiristyvä rahapolitiikka luo paineita korkosijoitusten koron nousulle ja hintojen laskulle. Siksi Koesterich suosii tässä tilanteessa osakkeita korkosijoitusten sijaan.

Tosin euroalueen ja Japanin osakemarkkinoiden näkymät ovat nyt Koesterichin mukaan paremmat kuin Yhdysvaltojen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös