Rahastotietoa

Sijoitusrahastojen osakepoiminta tehotonta

Sijoitustutkimusyhtiö Morningstar on jälleen osoittanut, kuinka vaikeaa aktiivisesti hoidetuille osakerahastoille on voittaa vertailuindeksiään.

Vuodesta 2014 piti tulla jälleen yksi onnistunut vuosi osakerahastoille.

Toisin näyttää käyneen, väittää Morningstar. Sijoitustutkimuslaitoksen mukaan amerikkalaisten aktiivisten sijoitusrahastojen tuotot ovat jääneet jälkeen vertailuindeksien tuotoista enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 2011.

Joissakin tapauksissa rahaston tuotto on jäänyt hurjimmillaan jopa 74 prosenttia vertailuindeksiä heikommaksi. Tällaisia heikosti indeksin mukana pysyneitä rahastoja ovat olleet erityisesti suuriin amerikkalaisosakkeisiin sijoittavat rahastot. Keskimäärin tuotot näissä rahastoissa ovat jääneet 50 prosenttia alle S&P 500 -osakeindeksin tuoton. Näin heikosti kyseisillä rahastoilla on mennyt viimeksi vuonna 2004.

Eikä sen paremmin ole mennyt Hedge-rahastoillakaan. Niiden tuotto on ollut Yhdysvalloissa keskimäärin vain 1 prosentti, kun koko S&P 500 -indeksin tuotto on ollut 6,1 prosenttia.

Morningstarin mukaan parhaatkin rahastot voittavat vertailuindeksin vain hieman useammin kuin joka toinen kuukausi.

Millainen on tilanne kotimaan rahastoilla?

Morningstar laski niin sanotun osumatarkkuuden. Se kertoo kuinka usein rahasto voittaa indeksinsä tai vertailuryhmänsä esimerkiksi kuukausitasolla. Jos siis rahasto lyö indeksin kuutena kuukautena vuodessa, on sen osumaprosentti 50.

Sijoitustutkimusyhtiön vertailussa ovat mukana kotimaiset rahastot, jotka sijoittavat kaiken kokoisiin yrityksiin. Pääpaino niillä on yleensä suurissa ja keskisuurissa yrityksissä. Nämä rahastot pyrkivät yleensä voittamaan OMX:n Helsinki Cap -tuottoindeksin.

Kymmenen vuoden ajalla (huhtikuun loppuun 2014) korkein osumaprosentti on UB HR Suomi -rahastolla. Se on lyönyt markkinaindeksin 57 prosenttia kuukausista. ”Valitettavasti rahasto on hyvin pieni, vain 2,5 miljoonan kokoinen, mikä on sijoittajalle riski. Mikäli rahaston pienenee alle kahteen miljoonaan, se saatetaan joutua yhdistämään tai lopettamaan”, Morningstar huomauttaa.

Muista hyvin menestyneistä rahastoista SEB Finlandia ja Fondita Equity Spice yltävät 52,5 prosentin lyömävarmuuteen kymmenen vuoden ajalla.

Mielenkiintoisinta selvityksessä on kuitenkin se, että pääosa Suomi-rahastoista häviää indeksilleen tyypillisenä kuukautena. Morningstar huomauttaa kuitenkin, ettei lyöntivarmuus ole sama asia kuin rahaston ja indeksin välinen tuottoero.

”UB HR Suomen ja Fondita Equity Spicen lisäksi kolme rahastoa on onnistunut lyömään markkinaindeksin viimeisen kymmenen vuoden aikana: Odin Finland 0,7 prosenttiyksikön, Danske Invest Suomi Yhteisöosake 0,27 prosenttiyksikön ja Aktia Capital hienoisella 0,07 prosenttiyksikön erolla vuositasolla”, Morningstar toteaa.

Morningstarin mukaan näyttää kuitenkin selvältä, että jos rahasto onnistuu lyömään selvästi alle 50 prosenttia kuukausista, tulee indeksin lyömisestä vaikeaa, ja tällaiset rahastot pääsevät harvoin merkittävään ylituottoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös