Kumppaniblogit

Vierasblogi: Pienten osakkeiden tuotoista

Fedin Janet Yellen vihjasi jokin aika sitten tiettyjen pienten osakkeiden omaavan melko kovan hintalapun tällä hetkellä.

Kieltämättä näyttää siltä, että pienet osakkeet ovat juuri nyt historiallisesti melko kalliita. Esimerkiksi tämän mukaan pienten yhtiöiden viiden vuoden PE -luvut olisivat huomattavasti historiallista korkeammalla, kun taas suuret yhtiöt ovat suurin piirtein historiallisessa keskiarvossaan.

Tämä sai minut miettimään hieman enemmänkin kokopreemiota ja sen suuruutta. Onko sitä ylipäänsä enää edes havaittavissa? Kannattaako pienten osakkeiden painotus? Jossakin vaiheessahan kokoa oltiin jo rahoitustieteen parissa julistamassa kuolleeksi, sillä 1980 – 2000 luvun aineistolla saatiin useita tuloksia, joiden mukaan ilmiö olisi kadonnut tai jopa kääntynyt. (Havaittiin mm. Briteissä & Saksassa.)

Päätin tehdä pikaisen empiirisen katsauksen asiaan. Ohessa on kuvaajia SMB-faktorin kumulatiivisesta kuukausituotosta vuoden 1990 heinäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun. Lähtöpisteeksi on valittu 100 ja aineistoa on Yhdysvalloista, Euroopasta, sekä myös Globaalisti. Valitsin kumulatiivisen tuoton siksi, että trendi näkyy helpommin.

SMB-kumulatiiviset tuotot

Aineistosta käy selvästi ilmi, että noin 1990 – 2000 aikana kokopreemio tosiaan oli negatiivinen ja sarjat ovat laskevia. Tämän jälkeen tilanne näyttää kuitenkin muuttuneen ja kokopreemio näyttää olevan taas voimissaan, varsinkin Yhdysvalloissa.

Kysymys kuuluukin kääntyykö trendi? Ainakin yllä lueteltujen arvostusten perusteella voisi olettaa keskiarvoon palautumista Yhdysvalloissa jossakin vaiheessa. Mutta mistäs sitä mr. markkinan aikeista ikinä tietää. Mielenkiintoista on myös se, että kokopreemio on ollut Euroopassa huomattavasti vaimeampi. Itse asiassa tällä ajanjaksolla (1990 – 2014) SMB-faktorin keskiarvo on ollut negatiivinen Euroopassa. Globaalistikin SMB on tarkastelujaksolla hyvin pieni positiivinen luku. Sen sijaan Yhdysvalloissa luku on suurempi. Tarkastelussa kannattaa toki huomioida, että SMB on jaettu mediaanin mukaan. Luvut olisivat luultavasti paljon suurempia, mikäli ne kuvaisivat vaikkapa pienimmän ja suurimman kvantiilin erotusta.

AlueKeskiarvo (kk)
Globaali

0.05 %

Eurooppa

-0.04 %

USA

0.20 %

 

Joka tapauksessa näyttää siltä, että pienten osakkeiden ylituotto on melko ohut verrattuna esim. arvopreemioon, joka saa tyypillisesti suurempia arvoja. Yhdysvaltojen ulkopuolella SMB on ollut pieni, tai jopa negatiivinen. Ehkäpä se suurin hyöty pieniin osakkeisiin sijoittaessa onkin rajoittunut kilpailu, ei niinkään tilastollinen ylituotto.

– Aineisto on Kenneth Frenchin sivuilta.
– SMB, eli small minus big on pienimpien osakkeiden tuotto – suurimpien osakkeiden tuotto. ks. Kenneth French

Konsta Lindqvist
https://twitter.com/0piskelija
Kirjoittaja ylläpitää Opiskelijan arvokkaat sijoitukset –sijoitusblogia.
Artikkeli on alunperin julkaistu kyseisellä sivustolla 26.7.2014.
 

 

Kommentoi
Ylös
>