Kumppaniblogit

Vierasblogi: Sijoittaminen pohjoismaisiin pörssiosakkeisiin

Sijoittaminen suoraan muiden pohjoismaiden johtaviin yrityksiin avaa pelkästään kotimaahan sijoittaneelle uusia toimialoja. 

Pohjoismaisissa pörsseissä on kaupan erilaisia osakkeita noin 780 kappaletta. Ne jakautuvat maittain seuraavasti:

Suomi 136
Ruotsi 304
Tanska 156
Norja 183

 

Kuluvan vuoden menestynein Pohjoismainen pörssi on ollut Tanska. Sen isojen yritysten osakekurssit ovat nousseet vuoden alusta heinäkuun lopulle yli 19 %. Norjassa vastaava muutos on ollut yli 11 %. Ruotsin ja Suomen pörsseissä osakkeiden hinnan ovat nousseet vain  reilut 3 %.

Tanskan pörssin menestys on kiistaton ja siihen vaikea löytää kattavaa selitystä. Pörssin yritysten toimialajakauma poikkeaa kuitenkin selvästi muista Pohjoismaista. Lisäksi Kööpenhaminan pörssissä on useita globaaleja huippuyrityksiä, jotka toimivat defensiivisillä toimialoilla, kuten lääketeollisuus ja terveydenhuolto. Esimerkkinä voi mainita diabeteslääkkeistä tunnetun Novo Nordiskin. Muita tunnettuja globaaleja huippuyrityksiä ovat luksustavaroiden välittäjä Pandora, oluen valmistaja Calsberg ja tuulivoimayhtiö Vestas Wind.

Perinteinen Helsingin osakkeisiin keskittynyt sijoittaja pääsee näihin käsiksi ostamalla Kööpenhaminan 20 eniten vaihdettua osaketta yhden indeksin OMXC20 kautta. Ennen ostoa pitää tietysti selvittää, mitkä osakkeita indeksiin sisältyy, jotta tietää mitä on ostamassa.

Norja tunnetaan kalliina maana, jossa vaurautta on kertynyt Oslon pörssiin myös omasta takaa. Norjalaiset johtavat pörssiyritykset ovat alansa huippuja öljy-, energia- ja lannoiteteollisuudessa. Tunnettuja öljyalan yrityksiä ovat Statoil, Seadrill ja Subsea7. Suomalaisille tuttuja ovat myös lannoitevalmistaja Yara ja loistoristeilyjä tekevä Royal Caribbean Cruises.  Marine Harvest on tullut tunnetuksi lohen kasvattajana ja hyvänä osingonmaksajana. Norjan OSEBX sisältää 54 yritystä, joten se on tanskalaista kumppaniaan laajempi, mutta samaan tapaan ostettavissa oleva.

Tukholma on suurin pohjoismainen pörssi, jossa myynnissä on yli 300 osaketta. Kolmekymmentä suurinta ja tunnetuinta osaketta muodostavat siellä OMXS30 indeksin. Kärjessä ovat Suomessakin tunnetut alansa johtavat yritykset, kuten ABB, Securitas, Atlas Copco, SKF, Sandvik, Assa Abloy, Volvo jne. Monet näistä toimivat myös Suomessa ja ovat ennestään monille tuttuja tuotteidensa kautta.

Sijoittaminen suoraan muiden pohjoismaiden johtaviin yrityksiin avaa pelkästään kotimaahan sijoittaneelle uusia toimialoja.  Samalla saa kaupan päälle valuuttahajautuksen, joka epävarman euron aikana tuo sijoittajalle lisäturvaa. Kotimaan pörssistä puuttuu monia toimialaoja, kuten autoteollisuus, tuulimyllyt, turvallisuuspalvelut, kalanjalostus, luksusristeilyt ja lannoiteteollisuus vain eräitä esimerkkejä mainitakseni.  Pohjoismaiset johtavat yritykset ja osakkeet tarjoavat sijoittajalle parempaa hintavakautta, kuin monet kotimaan vientiteollisuuden kärkiyritykset esim. konepajat.

Pohjoismaisesta sijoitustehtävästä selviää helposti huonollakin englanninkielen taidolla. Tarvitaan vain hieman rohkeutta ja vaivannäköä. Toinen vaihtoehto on antaa se ammattilaisen hoitoon. Kun pysyt suurimmissa ja eniten vaihdetuissa yhtiöissä, niin riskisi ovat kohtuulliset ja tuloksesi saattavat olla paremmat kuin pelkästään kotimaan ”ympyröistä” voit saavuttaa.

tapio.haavisto@siop.fi
Tapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.
www.siop.fi
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös