Osakeanalyysit

Talvivaaran osakkeenomistajilla vain huonoja vaihtoehtoja

Kaivosyhtiö Talvivaaran tilanne on osakkeenomistajien kannalta niin kehno, ettei analyysitalo Inderes anna sille edes tavoitehintaa.

Inderes arvioi Nordnetin aamukatsauksessa, että Talvivaaran osakkeen tuotto/riski -suhde on epätyydyttävä. Kaivosyhtiöllä on kaksi mahdollista skenaariota, eivätkä kummatkaan ole sijoittajien kannalta positiivisia. Nämä skenaariot ovat velkasaneeraus tai konkurssi.

Analyysitalon suositus kaivosyhtiön osakkeelle on ”myy”. Inderes perustelee näkemystään seuraavilla seikoilla:

Tulosjulkistuksen lykkäys

Talvivaara lykkäsi elokuun loppupuolelle suunniteltua Q2-tulosjulkistustaan aina 30.9 asti, mikä on myös takaraja yhtiön yrityssaneerausohjelman laatimiselle.

Inderesin mielestä julkistuksen lykkäys on viesti yhtiön rahoitusaseman heikentymisestä. ”Mielestämme julkistuksen lykkääminen viestii siitä, että yhtiön rahoitusasema on kesän aikana heikentynyt kassavarojen puutteen takia hiipuvan tuotannon ja Nyrstarin tarjoaman 20 MEUR:n lyhyen aikavälin rahoituksen käytön myötä erittäin kriittiselle tasolle”, Inderes toteaa.

Liuotuskasojen hiipuminen

Liuotuskasojen alkanut hiipuminen heikentää kaivoksen tuotanto- ja siten tulopotentiaalia ainakin lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. ”Näin ollen yhtiö on negatiivisessa kierteessä, sillä potentiaalin heikentyminen vaikeuttaa entisestään rahoituksen löytämistä”, Inderes toteaa.

Velkasaneerauksen laimennusvaikutus

Mikäli Talvivaara pääsee velkasaneeraukseen, on Inderesin mukaan täysin mahdollista että mahdollinen uusi oma pääoma ja velkojen leikkaamisesta annettava osakevastike laimentaisivat nykyisten omistajien osuuden yhtiöstä murto-osaan. ”Siten nykyisten omistajien tuottopotentiaali suhteessa osakkeen riskitasoon jää mielestämme selvästi epätyydyttäväksi, kun huomioidaan Talvivaaraan edelleen kiistatta liittyvät markkina-, tuotanto- ja ympäristöriskit.”

Lisärahoituksen loppuminen ja konkurssi

Mikäli Talvivaara ei saa velkasaneerauksen aloittamiseen vaadittavaa lisärahoitusta, ajautuu yhtiö Inderesin mukaan erittäin suurella todennäköisyydellä konkurssiin. ”Tässä skenaariossa nykyiset osakkeenomistajat menettäisivät luonnollisesti sijoituksensa kokonaan”, Inderes toteaa.

Lisärahoituksen saaminen on analyysitalon mukaan erittäin suuri kysymysmerkki. ”Vetoapua rahoitusneuvotteluihin yhtiö ei näytä saavan enää myöskään nikkelimarkkinalta, joka on rauhoittunut alkuvuoden rallin jälkeen nikkelin tonninhinnan jäätyä sahaamaan kohtuulliselle tasolle 18 000-19 000 USD/tonni”, Inderes arvioi.

Analyysitalo arvioi, ettei ulkoisten ja markkinaehtoisten rahoittajien kiinnostus Talvivaara kohtaan ole ainakaan lisääntynyt viime aikoina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös