Markkinakommentit

Varainhoitotalo suosii nyt eurooppalaisia osakkeita

Varainhoitotalo Pictet Asset Management suosii tällä hetkellä vanhan mantereen osakkeita.

Osakkeet menestyivät joukkolainoja paremmin syyskuussa, mutta nousu jäi vähäiseksi, sillä Euroopan ja Japanin masentavat luvut jättivät Yhdysvaltain talouden myönteiset merkit varjoonsa. S&P 500 -indeksi nousi hetkeksi ennätyslukuihin, mutta laski kuukauden loppua kohti.

Euroopan keskuspankki kiihdytti setelirahoitusta. Se leikkasi anto- ja ottolainauksen korkoa ja kertoi suunnitelmistaan ostaa omaisuusvakuudellisia arvopapereita ja katettuja joukkolainoja, Pictet toteaa uusimmassa Barometer-katsauksessaan.

EKP:n uusien erittäin halpojen pankkilainojen vähäinen kysyntä ‒ lainoja otettiin vain 82,6 miljardia euron verran ‒ lisäsi spekulaatioita siitä, että keskuspankin olisi pian unohdettava epäilynsä ja ryhdyttävä ostamaan valtionlainoja.

USA rahapolitiikassa omalle tielleen

Pictetin mukaan Yhdysvaltain keskuspankin aikeet eivät suinkaan olleet yhtä selviä. Sen viralliset korkoennusteet nousivat, mutta sama viesti ei välittynyt poliitikkojen puheista.

Valuuttamarkkinoilla Yhdysvaltain dollari nousi korkeimmilleen neljään vuoteen tärkeimpien valuuttojen koria vastaan. Tässä taustalla on oletus, että Yhdysvaltain talouskasvun vahvuus saa keskuspankin nostamaan korkoja ensi vuoden alkupuoliskolla, Pictet toteaa. Näin se lähtisi rahapolitiikassaan eri tielle kuin euroalue ja Japani.

Yhdysvaltain dollari on noussut verrattuna muihin tärkeimpiin valuuttoihin vuoden 2011 jälkipuoliskosta lähtien samaa tahtia Yhdysvaltain talouden elpymisen kanssa.

Euro laski alle 1,27 dollarin ensimmäistä kertaa miltei kahteen vuoteen, kun heikot talousluvut lietsoivat spekulaatioita Euroopan keskuspankin lisäelvytyksestä.

Japanin jeni putosi myös alimmilleen kuuteen vuoteen dollariin verrattuna. Jeni toipui hieman, kun pääministeri Shinzo Abe ilmaisi huolensa nopeasti arvoaan menettävän valuutan taloudellisista vaikutuksista. Jenin viimeisin lasku nosti japanilaiset osakkeet korkeimmilleen seitsemään vuoteen jeneissä laskettuna.

Vahva Yhdysvaltain dollari painoi myös kehittyvien markkinoiden osakkeita, valuuttoja ja joukkolainoja. Ulkoisesta rahoituksesta vahvasti riippuvaiset maat, kuten Etelä-Afrikka, Turkki ja Brasilia, kärsivät pahimmista laskuista valuutoissaan ja osakkeissaan. Kiinalaiset osakkeet putosivat yli 4 %, kun huoli hiljenevistä asuntomarkkinoista ja jähmeydestä teollisuudessa kasvoi.

Korkomarkkinoilla odotetaan Yhdysvaltojen koronnostoja

Koroissa Yhdysvaltain ja Saksan joukkolainojen kahden vuoden tuottojen välinen ero kasvoi 63 korkopisteeseen, korkeimmilleen sitten vuoden 2007 alun. Syynä tähän oli odotukset siitä, että Yhdysvaltain ja Euroopan rahapolitiikat ajautuvat yhä kauemmaksi toisistaan.

Korkomarkkinat yleensä päätyivät kuukauden alkua alemmaksi, koska markkinat odottavat Yhdysvaltain keskuspankin ryhtyvän nostamaan korkojaan ensi vuoden alussa. Dollarimääräiset joukkolainat pärjäsivät paremmin kuin kehittyvien markkinoiden valuuttamääräiset joukkolainat, jotka yli 3 prosentin laskullaan menestyivät joukkolainoista huonoimmin.

Hyödykkeet olivat paineen alla Yhdysvaltain dollarin vahvuuden ja ylitarjontapelkojen takia. Brent-öljy putosi alimmilleen kahteen vuoteen: liikatarjonta ja Euroopan heikot talousluvut painoivat vaa’assa enemmän kuin Lähi-idän kiristyvä poliittinen tilanne. Kulta laski miltei 6 % kuukauden aikana alemmilleen kahdeksaan kuukauteen.

Eurooppa ylipainoon

Pictet Asset Managementin painotus osakkeissa on edelleen neutraali, koska talouden kasvu Yhdysvaltain ulkopuolella pysyy vaisuna.

Kuitenkin alueista varainhoitotalo nostaa eurooppalaiset osakkeet ylipainoon. Pictet odottaa heikon euron edistävän vientiä ja parantavan yritysten tulosta.

Sektoreissa Pictet suosii syklisiä aloja ja pitää ylipainon energiassa, materiaaleissa ja teollisuudessa. Paikallisen valuutan kehittyvien markkinoiden lainoissa Pictet nostaa painon neutraaliksi, koska useissa kehittyvien markkinoiden valuutoissa on tilaa nousulle.

Kommentoi
Ylös
>