SalkunRakentajan vierasblogissa Tapio Haavisto pohtii, miksi sijoittajan kannattaa tähyillä rapakon taakse.
Pääsyyt USA:n osakemarkkinoille sijoittamiseen perustuvat faktoihin, kuten
- USA on selvästi maailman ykkönen talousmaana ja sen talous dominoi koko maailmaa.
- Lähes kaikki maailman suurimmat ja tehokkaimmat yritykset toimivat USA:n osakemarkkinoilla
- Vahvistuva dollari nostaa amerikkalaisten yritysten osakkeiden arvoa euroissa mitattuna.
- Useimpien amerikkalaisten yritysten liikevoitto ja kannattavuus ovat huippuluokkaa.
- USA:n talous on reippaassa kasvussa, kun taas Eurooppa ja Kiina ovat vaikeuksissa, kun teollisuustuotteiden kysyntä ei kasva.
- USA:n markkinoilta löytyy kiinnostavia toimialoja, jotka puuttuvat Helsingin pörssistä.
- USA:n osakemarkkinat toimivat myös eräänlaisena ”turvasatamana”, koska suurimpien yritysten osakkeet ovat riskiltään Helsingin pörssin vastaavia pienempiä.
Miten sijoittaa USA:n osakemarkkinoille?
Omatoimisen sijoittajan menestymien USA:n osakemarkkinoilla ei ole helppoa, koska
- Markkinat ovat valtavat. Yrityksiä on tuhansia. Vaihtoehtoja on niin paljon, että sijoituskohteiden valinta ei onnistu mutu-menetelmällä.
- Menestyvien yritysten etsiminen on paljon vaativampaa kuin kotimaassa. Ahkeruudella saattaa löytyä joku lupaava kohde tai sitten ei. Toinen vaihtoehto on ostaa tietoa ammattilaisilta.
- Hyvä kielitaito on menestyksen avaintyökalu yritysten ja tulosten analysoinnissa, vaikka vaatimattomallakin taidolla pääsee alkuun.
- Menestyminen vaatii selkeää strategia, miten erottaa jyvät akanoista. Keskittyminen menestyviin toimialoihin supistaa etsittävien joukkoa merkittävästi.
- Osakepoimintaa varten on hallittava osakevalinnan työkalut ja tunnusluvut sekä kriteerit joilla vaihtoehtoja seulotaan. Aiemmasta kokemuksesta ulkomaille sijoittamisessa on suunnaton apu tässä tilanteessa.
Helsingin pörssissä hankitulla kokemuksella on luonnollisesti apua, vaikka toimintaympäristöt poikkeavat toisistaan melkoisesti. Keskeisiä onnistumisen edellytyksiä ovat oikeat ja ajan tasalla olevat tietokanavat. USA:n markkinoilla pitää keskittyä huolella yrityksiin, mutta samalla toimia markkinoiden ehdoilla.
Isoilla markkinoilla toimittaessa kannattaa maksaa analyysitiedoista toisin kuin Helsingin pörssissä, joka on helpommin hallittava tietojen määrän ja moninaisuuden suhteen. Pidämmekin yritysanalyysien hankkimista yhtenä jenkkimarkkinnoille sijoittavan menestystekijänä.
tapio.haavisto@siop.fiTapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.www.siop.fiSijoittajan oppipolku käynnistyy perusasioista – tutustu Suomen Sijoittajaopastuksen palveihin.
Huhhuh, mitä tuubaa. Vai kannattaa maksaa analyyseistä? Höpönlöpön. Jos mielenkiinto ei riitä yrityksiin tutustumiseen (josta siitäkään ei ole tippaakaan hyötyä ylituoton muodossa kun puhutaa kaikkein likvideimmistä osakkeista), voi ostaa matalakuluista ETF:ää ja antaa markkinoiden tehdä loput.
Ja jos kiinnostaa, on netti pullollaan äärimmäisen laadukkaita ilmaisia lähteitä. Ammattilaisen maksullinen analyysi ei yhä edelleenkään nosta sitä odotusarvoa tippaakaan – päinvastoin vähentää sitä koska ne maksavat. Suosittelen aloittamaan Seeking Alphasta ja unohtamaan kirjoittajan suositukset maksaa analyyseistä.
Jos analyysi toimii, sitä ei tarjottaisi kuluttajalle, vaan sen avulla tehtäisiin rahaa sijoittamalla.