Osakeanalyysit

Jenkkianalyytikon hurja väite – Osakekurssit 100% yliarvostetut

Amerikkalainen analyytikko ja sijoitusrahasto-omistaja John Hussman lataa viikottaisessa markkinakommentissaan hurjat madonluvut osakemarkkinoiden nykyhinnoista.

Hussmanin väitteillä on painoarvoa. Hän on Business Insider -lehden mukaan Yhdysvalloissa laajasti arvostettu analyytikko, joka perustaa väitteensä valtavaan tietoaineistoon.

Hussman on laskenut, että Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin ja muiden keskuspankkien löysä rahapolitiikka on johtanut osakemarkkinoiden yliarvostukseen. Yliarvostus on analyytikon mukana niin suuri, että osakkeet ovat hinnoiteltu kaksi kertaa korkeammalle kuin mitä pitäisi.

Analyytikko vetoaa väitteessään käsitteeseen kiertoaika (engl. duration). Osakkeiden tuottojen kiertoaika kertoo, kuinka vuotta kestää että sijoittaja saa sijoittamansa summan takaisin kassavirtana.

Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksin kiertoaika on tällä hetkellä peräti 50 vuotta, Hussman laskee. Eli kiertoaika on siis todella pitkä.

Ainoa syy miksi sijoittajien kannattaisi ostaa osakkeita noin korkealla kiertoajalla, on oletus, että tulevien vuosien osakekohtaiset tulokset pysyvät toteutuneella nykytasolla. Tulevilla vuosilla Hussman ei tarkoita ensi vuotta tai vuotta 2016, vaan tulevia 50 vuotta.

Nykyisten osakekurssien arvostuksen ongelma piilee siinä, että historiallisesti osakekohtaiset tulokset eivät ole pysyneet korkealla vuositolkulla.

Hussmanin mukaan yritysten tulokset, ja erityisesti tulosmarginaalit, ovat yksi syklisimpiä aikasarjoja taloustieteessä. Lisäksi yritysten tuloksille on ominaista niin sanottu mean-reverting -ominaisuus, mikä tarkoittaa sitä, että keskimääräiset tulokset palautuvat aina pitkän aikavälin keskiarvoon.

Tällä hetkellä Yhdysvaltojen yritysten voitot ovat noin 11 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Tarkasteltaessa tätä suhdelukua pitemmällä aikavälillä, huomataan että yritysten voitot ovat aina palautuneet keskimääräiseen 5,5 prosentin tasoon.

Tämän hetken voittojen osuus bkt:sta ylittää siis reippaasti pitkän aikavälin keskiarvon. Ja mikäli on uskomien mean-reverting -ilmiöön, nykyinen korkea voittojen osuus ei voi olla pysyvä olotila.

Hussmanin mukaan sijoittajat menevät vipuun, jos he arvioivat tämän hetken osakkeiden hintoja suhteessa viime vuoden toteutuneisiin tuloksiin. Näin tarkasteltuna osakkeet ovat vain hiukan yliarvostettuja.

Mutta jos tarkastellaan arvostuskertoimia jotka korreloivat eniten tulevien useiden vuosien osaketuottojen kanssa, näyttää tilanne tyystin toiselta. Hussmanin mukaan tällainen tarkastelu osoittaa, että osakkeiden hinnoista on puolet pelkkää ilmaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös