Sijoitusideat

Muutoksia Sijoittaja.fi:n Suomi-osakkeiden TOP 10 -listalla

Marraskuun alkupuoliskolla suomalaisosakkeet laskivat hieman. Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun TOP 10-listalla tapahtui muutamia selviä muutoksia.

Käsittelemme potentiaalia käänneyhtiöitä tässä katsauksessa tarkemmin. Kääneyhtiöt tarjoavat pitkän osakemarkkinanousun jälkeen mielenkiintoisia vaihtoehtoja tuottopotentiaalia etsivälle sijoittajalle.

Kehitys edellisestä päivityksestä

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun tuotot edellisestä päivityksestä (per 31.10.) olivat lievästi miinuksella marraskuun ensimmäisellä puoliskolla. Kumulatiivinen tuottoero indekseihin pysyi TOP 10 -osakkeilla noin viidessä prosentissa huhtikuun alusta (ks. taulukko alta).

TOP 5 -osakkeiden tuottoa painoi listakärjessä kauan majaillut Aktia (-4,2 %), joka kertoi hieman odotuksia vaisummasta Q3 tuloksesta. Aktia on onnistunut kulukuurissaan erinomaisesti, mutta näyttää siltä, että tuottojen parantumista saadaan vielä odottaa korkokatteen pysyessä heikkona matalien korkojen ympäristössä. Aktia pysyy edelleen pankkisuosikkinamme: liiketoiminta ja osinko on erittäin vakaa ja hinnoittelu houkutteleva. Mielenkiintoisen lisän Aktian tuottopotentiaaliin tuo pankkitoiminnan vakavaraisuuslaskennan mahdollinen IRBA (Internal Ratings Based Approach)-hyväksyntä, joka on Finanssivalvonnan käsittelyssä ja nostaisi sitä sovellettaessa ensisijaisten omien varojen suhdetta pankin arvioiden mukaan vähintään 4 prosenttiyksikköä.

Uutena yhtiönä listakärkeen nousi Fortum, joka vaikuttaa myös teknisellä analyysilla tarkasteltuna vaikuttaa olevan mielenkiintoisilla ostotasoilla. Norjalainen rahastoyhtiö Odin kertoi myyneensä kaikki Fortuminsa pois. Sijoittajia on pelottanut Venäjän ja länsimaiden syvenevä kuilu sekä maan mahdolliset intressit ulkomaalaisten yhtiöiden venäläisiin omistuksiin. Myös Forumin marraskuun alussa pitämän pääomamarkkinapäivän anti saattoi kartoittaa suuria lisäosinkoja toivoneita sijoittajia: yhtiö viestitti pääomamarkkinapäivässään vahvoista kasvuhaluistaan ydin-, vesi- sekä yhdistetyn sähkön ja lämmöntuotannon saroilla. Mahdolliset lisäosingot tulevat tuoreen viestin mukaan kyseeseen vasta investointipäätösten jälkeen. Joka tapauksessa osinkoa jaettaneen eurolla alkava summa (ennusteemme 1,20 euroa) myös ensi keväänä, mikä tarkoittaisi nykykurssi joka tapauksessa yli 5 % osinkotuottoa.

Alla on esitetty Suomi-listan edellisten TOP 10 -osakkeiden menestys kokonaistuotolla mitattuna päättyneellä tarkasteluperiodilla (Osake, pisteet edellisessä päivityksessä, kokonaistuotto päätöskurssein) 31.10.-15.11.2014:

SijaTOP-osakkeet edellisessä päivityksessäPisteet edell.Tuotto edell.
1Aktia77-4,20%
2Fortum75-1,00%
3QPR Software732,00%
4HKScan690,00%
5Teleste68-0,80%
6Technopolis67-3,00%
7Sponda66-4,40%
Exel Composites663,40%
Aspo663,20%
 10TeliaSonera652,30%
Huhtamäki65-3,80%
TOP 5 -osakkeiden keskiarvotuotto-0,8 %
TOP 10 -osakkeiden keskiarvotuotto-0,60%
OMX Helsinki Cap-indeksi-0,60%
HEX25-indeksi-0,50%

Poimintoja uudelta TOP 10-listalta ja erityistarkastelun kohteena käänneyhtiöt

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun TOP 10-listalla tapahtui jonkun verran muutoksia. Huomionarvoista on muun muassa listalla pikaisesti piipahtaneen Huhtamäen selvä lasku tuoreella listalla: vaikuttaa siltä, että osakkeen momentti on kadoksissa, vaikka laatu- ja riskipisteet ovat edelleen täyttä kymppiä. Myös teleoperaattorit ovat poistuneet TOP-10 kärjestä.

Ehkä mielenkiintoisin viimeaikainen trendi on lihayhtiöiden loppusyksyn voimakas nousu. HKScan jatkaa edelleen TOP 5-listalla, mutta myös vahvasta tuloksestaan kertonut ja ohjeistustaan nostanut Atria on kivunnut jo sijalle 12. Ilman Venäjän tilannetta Atria todennäköisesti parantaa tulostaan viime vuodesta. Vaikka lihayhtiöillä on omat rakenteelliset haasteensa, näemme niiden kursseissa selvää nousupotentiaalia tervehdyttämisohjelmien edetessä. Jo pienikin kannattavuuden parantuminen luo hyvää arvonnousupotentiaalia sijoittajien ollessa vielä melko varovaisia sektorin suhteen. Esimerkiksi HKScanilla pitkän ajan historiallinen keskiarvo liikevoittomarginaalissa on ollut noin 2,4 %, joten parantamispotentiaalia nykyiseltä reilun 0,5 % tasoilta on nelin viisinkertaisesti. Sijoittajat ovat jo kauan kytänneet lihayhtiöiden käännettä ja varmasti moni on hypännyt kelkkaan jo liiankin varhain. Malliemme mukaan käänteen merkkejä alkaa nyt olla ilmassa.

Muita mallimme mukaisia käänneyhtiöitä ovat Sanoma, jonka tulos ylitti odotukset, mutta jonka käänteeseen analyytikot suhtautuvat vielä hyvin varautuneesti. Sanoman pisteet (53) ovat nousseet liiketoiminnan näkymien parantuessa ja kurssikehityksestä saati kahdeksan pistettä kymmenestä kuvaa hyvin Sanomaan liittyvää potentiaalia, vaikka lyhyen tähtäimen trendi ei vielä ole selvää momenttia osoittanutkaan. Myös tulosarvostus (9 pistettä) alkaa jo houkuttelemaan. Sanoman pisteitä laskee laadukkuus ja kokonaisriski (molemmista heikoin yksi piste), jotka tosin ovat historiallisia lukuja eivätkä sisällä mitään tulevaisuuteen luotaavaa komponenttia.

Muut osakevalintatyökalumme käänneyhtiöt ovat YIT ja Martela. YIT on myös Suomi Fundamentti-mallisalkkumme kärjessä. Tarkemmat kommentit YIT:stä ja Martelasta voit lukea täältä.

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivuilla 17.11.2014.

Kommentoi
Ylös
>