Osakeanalyysit

Osakelistan kärkeen rakennejärjestelyillä – Osakesäästäjien top 10 -osakelista

Analyysitalo Inderesin Osakesäästäjien Keskusliitolle laatima osakkeiden rankinglista osoittaa, että rakennejärjestelyillä voidaan luoda sijoittajille lisäarvoa.

Osakesäästäjien keskusliiton osakkeiden rankinglista ovat tuottaneet analyysitalo Inderes ja Osakesäästäjien keskusliitto. Se sisältää noin 100 Inderesin seuraamaa kotimaista pörssiyhtiötä, joista 50 parasta julkaistaan Viisas Raha -lehden listalla.

Listan tarkoituksena on laittaa kotimaiset pörssiyhtiöt järjestykseen niiden houkuttelevuuden mukaan. Tavoitteena on, että listan kärkiyhtiöt tarjoavat ylituottoa pitkällä aikavälillä.

Rankinglistan laatimisessa on käytetty yhdeksää eri mittaria. Näillä arvioidaan yhtiöiden tuottopotentiaalia, arvostustasoa ja riskiprofiilia. Mittarit on valittu siten, ne eivät pelkästään katso historialukuja, vaan se pyrkii katsomaan myös tulevaisuuteen Inderesin ennusteiden avulla, toteaa Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

Lista antaa suurimmat painot osinkomaksukyvylle, tuloksen tasaisuudelle sekä osakkeen nykyiselle arvostustasolle.

Kolme esimerkkiä onnistuneista yritysjärjestelyistä

Vilénin mukaan heikko markkinatilanne on pakottanut suomalaiset pörssiyhtiöt hakemaan tulosparannusta säästötoimien ja uudelleenjärjestelyiden kautta.

Säästämisessä tulee kuitenkin ennen pitkää pää vetävän käteen.

”Säästöruuvi alkaa kuitenkin monien yhtiöiden osalta olla kiristetty äärimmilleen ja tuloksen pönkittäminen säästöjen avulla käy vuosi vuodelta haastavammaksi”, Vilén toteaa Viisas Raha -lehdessä.

Millä keinoin yritykset voivat siis parantaa tuloksiaan, jos makrotalous ei tarjoa kasvumahdollisuuksia ja tehostamistoimet on jo toteutettu? Vastaus on rakennejärjestelyt.

Rakennejärjestelyt tarkoittavat käytännössä esimerkiksi liiketoimintojen myyntejä, yritysostoja ja taseen uudelleenjärjestelyjä. Osakesäästäjien osakelista osoittaa, että rakennejärjestelyt voivat kantaa hedelmää.

Esimerkkinä onnistuneesta yritysjärjestelystä Vilén mainitsee osakelistan kärkeen kiilanneen Fiskarsin. ”Yhtiö myi valtaosan Wärtsilä-omistuksestaan Investorille noin 10 prosenttia yli sen hetkisen pörssikurssin ja sai kaupan päälle kolmen vuoden option, joka realisoituu jos Wärtsilä on yritysjärjestelyjen kohteena.” Pääanalyytikon mukaan järjestelyn kautta Fiskarsin osien summassa piilevä arvo purkautuu esiin.

Toisen esimerkin onnistuneesta yritysjärjestystä tarjoaa osakelistan kuudentena oleva Kesko. Yhtiö kertoi noin vuosi sitten perustavansa kiinteistörahaston, jonka myötä Kesko purkaa taseensa kiinteistöomaisuutta. Vilénin mukaan järjestely on kokonaisuutena erittäin positiivinen osakkeenomistajien kannalta, sillä se nostaa yhtiön oman pääoman tuottoa selvästi ja realisoi yhtiön taseessa piilevän kiinteistöomaisuuden sen täyteen arvoonsa.

Kolmas esimerkki on osakelistalla sijalta 35 sijalle 30 kivunnut monialayhtiö Aspo. Vilénin mukaan Aspo pyrkii tuomaan esiin osiensa summa listaamalla Leipurin pörssiin loppuvuoden aikana. ”Aspo on jo pidemmän aikaa hinnoiteltu alta sen osien summan ja nyt Leipurin listaaminen tulee ainakin osittain purkamaan tätä aliarvostusta”

Kymmenen kärki

Osakesäästäjien listan kymmenen kärki on seuraava:

 1. Fiskars
 2. Fortum
 3. Sampo
 4. Orava Asuntorahasto
 5. UPM
 6. Kesko
 7. Raute
 8. Stora Enso
 9. Cramo
 10. Keskisuomalainen

Listan kärkiyhtiöistä eniten sijalukuaan on parantanut Keskisuomalainen. Myös Sampo, UPM, Raute ja Stora Enso ovat nousseet selvästi ylemmäs listalla.

Mitä mieltä olet osakelistasta? Kommentoi.

 

1 kommentti
 • Ei ymmärrä sanoo:

  Onko koko Taloustaidon (Inderesin) lista minkään arvoinen? Viimeisen listan mukaan Suomessa on melkein 50 Talvivaaraa sijoittajan kannalta huonompaa yritystä? Onko Talvivaara tärkeimpien kriteerien (osinkomaksukyvylle, tuloksen tasaisuudelle sekä osakkeen nykyiselle arvostustasolle) mukaan jonkin arvoinen. Tuleeko se maksamaan vaikka lähimmän kymmenen vuoden aikana maksamaan osinkoa jne? Eivätkö listanlaatijat käytä yhtään järkeään? Ainakin, kun tulevisuutta pyrkii ennustamaan (niinkuin listantekijät sanovat tekevänsä), järjenkäyttö on mahdottoman tärkeää.

 • Ylös
  >