Markkinakommentit

Osakkeet jättävät joukkolainat nielemään tomua loppuvuonna

Varainhoitoyhtiö suosii edelleen osakkeita –  ja erityisesti Eurooppaa.

Pictetin mukaan maailman osakkeet olivat marraskuun lopussa nousseet edelliskuukaudesta. Kehitystä tukivat odotukset siitä, että päättäjät ryhtyisivät tarpeellisiin toimiin deflaation torjumiseksi ja kasvun edistämiseksi, Pictet kertoo joulukuun kuukausikatsauksessaan.

 Japanin keskuspankin viimekuisen rahapolitiikan keventämispäätöksen jälkeen Kiinan keskuspankki alensi viitekorkoaan ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen ja antoi ymmärtää olevansa valmis lisäleikkauksiin inflaation hidastumisen estämiseksi. Euroopan keskuspankki sanoi myös lisäävänsä ostojaan elvyttääkseen väsynyttä euroalueen taloutta.

 Yhdysvaltalaiset osakkeet menestyivät paremmin kuin eurooppalaiset, japanilaiset ja kehittyvien markkinoiden osakkeet, sillä taloustiedot osoittivat kulutuksen ja tuotannon olevan vahvoilla. Kehittyvät markkinat polkivat enimmäkseen paikoillaan: Etelä-Afrikan, Turkin ja Indonesian hyvän kehityksen vastapainona olivat tappiot Venäjällä, Brasiliassa ja Koreassa.

 Korkomarkkinoilla kuukausi päättyi nolla- tai miinuslukuihin. Yhdysvaltain valtionlainat ja investointiluokan joukkolainat menestyivät paremmin kuin high yield -joukkolainat ja kehittyvien markkinoiden lainat.

 Euroalueella mahdollisuus EKP:n lisäelvytyksestä painoi alueen valtionlainojen tuoton ennätyksellisen alas. Sekä paikallisen että kovan valuutan lainat laskivat kehittyvien markkinoiden hitaan kasvun takia.

 Öljyn hinta jatkoi laskuaan ja päätyi alimmilleen neljään vuoteen: alle 75 dollarin barrelilta. Öljy romahtanut miltei 40 prosenttai kesäkuusta lähtien. Pictetin mukaan syynä ovat kasvavat huolet heikosta kysynnästä, jonka aiheuttaa hidas maailmantalouden kasvu ja tarjonnan runsaus. OPEC:n päätös marraskuun kokouksessa olla vähentämättä tuotantoa lisäsi paineita entisestään.

 Öljyn hinnan lasku tuki kestokulutushyödykeosakkeita, jotka nousivat kuukauden aikana yli 5 prosenttia.

 Valuuttamarkkinoilla Yhdysvaltain dollari nousi edelleen muita tärkeimpiä sekä kehittyvien markkinoiden valuuttoja vastaan. Dollarin vahvistumisen odotettiin kannustavan Yhdysvaltain keskuspankkia aloittamaan koron nostot ensi vuonna.

Dollari nousi korkeimmilleen seitsemään vuoteen lähelle 119 Japanin jeniä, kun Japanin luvut osoittivat talouden vajonneen jälleen taantumaan. Tämän takia on aiempaa todennäköisempää, että Japanin keskuspankki elvyttää lisää ensi vuonna.

Euro laski alle 1,24 dollarin, alimmilleen 28 kuukauteen. Tänä vuonna laskua on ollut melkein 10 prosenttia.

Valuutoista heikoimmilla oli Venäjän rupla, joka putosi yli 13 prosenttia kuukauden aikana hidastuvan kasvun ja öljyn hinnan putoamisen takia.

Pictet suosii osakkeita talouden nopeutuvan kehityksen ja keskuspankkien mahdollisten elvytystoimien perusteella. Öljyn varainhoitoyhtiö laskee neutraaliksi. Eurooppalaiset osakkeet ovat vieläkin suosikkeja, koska likviditeetti näyttää paranevan edelleen ja kasvun odotetaan vakiintuvan.

Sektoreista Pictet nostaa kestokulutushyödykkeet ylipainoon, koska odotamme alhaisen öljyn hinnan ja työmarkkinoiden kohenemisen nostavan kulutusta. Tietotekniikan varainhoitoyhtiö siirtää alipainoon.

Kommentoi
Ylös
>