Asunnot ja kiinteistöt

Asuntovelallisten velkataakka kaksinkertaistunut 10 vuodessa

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli asuntovelkaa lähes kaksi kertaa vuositulojen verran vuonna 2013, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta.

Asuntokuntien velat ovat vuosikymmenen aikana kasvaneet Tilastokeskuksen mukaan  selvästi enemmän kuin tulot. Vuodesta 2002 vuoteen 2013 asuntokuntien velat reaalisesti kaksinkertaistuivat, kun niiden käytettävissä olevat rahatulot kasvoivat samana aikana 28 prosenttia. Eniten, 131 prosenttia, kasvoivat asuntovelat.

Tuloihin suhteutettuna eniten, noin kaksi kertaa vuositulojen verran, velkaa oli pääkaupunkiseudun, muun Uudenmaan ja Ahvenanmaan asuntokunnilla. Vuonna 2013 asuntovelallisten velat eivät enää kasvaneet.

Lähde: Tilastokeskus

Lähde: Tilastokeskus

Velallisia asuntokuntia oli kaikkiaan 1 365 900 eli 53 prosenttia kaikista asuntokunnista. Yhteensä niillä oli velkaa 110,1 miljardia euroa. Velallista asuntokuntaa kohti velkaa oli 80 630 euroa. Asuntokuntien veloista 81,7 miljardia euroa eli 74 prosenttia oli asuntovelkoja.

Suuren velkataakan asunnonomistajien määrä on kasvanut rajusti.

Tilastokeskuksen mukaan kymmenellä prosentilla asuntokunnista eli 265 000 asuntokunnalla velat olivat vähintään kolminkertaiset käytettävissä oleviin vuosituloihin verrattuna. Vuonna 2002 niin paljon velkaa oli 97 380 asuntokunnalla eli neljällä prosentilla asuntokunnista.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös