Asunnot ja kiinteistöt

Lähiöön sijoittavan muistilista – 10 vinkkiä

lähiö-asunnot-012015

Jos haluaa hieman parantaa vuokratuottoja, on mentävä lähiöön.

Asunnon vuokrattavuus ei ole kuitenkaan lähiössä läheskään yhtä hyvä kuin keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Näin ollen lähiössä on oltava tarkkana. Olemme koonneet tähän 10 kohdan listan, mitä tulee ottaa huomioon lähiökohteita katsoessa.

1. Sijainti

17km vai 4km keskustasta? On suuri ero, että onko lähiö kaupungin perukoilla vai kohtuuhyvällä hollilla.

2. Liikenneyhteydet

Joukkoliikenteen saavutettavissa, esimerkiksi tiheän bussiverkon äärellä vai pussin pohjalla, jonne pääsee julkisilla vain kerran tunnissa pientä tietä pitkin?

3. Alueen maine

Lähiöllä ja lähiöllä on eroa. Esimerkiksi Jyväskylässä Kypärämäki on paljon parempi kuin Huhtasuo. Tai Lahdessa Möysä on parempi kuin Liipola. Maineen tutkimisessa asiakastiedon maksuhäiriömerkinnät on hyvä lähde.

 

Lähde: http://www.omatieto.fi/asuinpaikkani/avoin_data/maksuhairiot_postinumero.xls

Lähde:
http://www.omatieto.fi/asuinpaikkani/avoin_data/maksuhairiot_postinumero.xls

 

4. Kuihtuva vai kasvava?

Osa lähiöistä näivettyy. Osa kasvaa ja kehittyy. Kannattaa valita sellainen lähiö, mihin rakennetaan uusia asuntoja ja sieltä löytyy vähintäänkin päivittäiset palvelut eli lähikauppa. Pelkkä nukkumalähiö kaukana kaikesta ei välttämättä ole paras vuokrattavuuden kannalta.

Neljä ensimmäistä seikkaa keskittyvät lähiöiden väliseen vertailuun. Valitun lähiön sisällä tulee huomioida nämä seikat:

5. Taloyhtiön kunto

Asukkaan viihtyvyyteen vaikuttaa suuresti talon yleisilme. Ovatko rappukäytävät ja pihat siistit? Sijoittajaa kiinnostaa taasen remontit. Suurin osa Suomen taloyhtiöistä on rakennettu 1970-luvulla ja nimenomaan lähiöihin. Iän puolesta valtaosaan on tulossa isoja remontteja teknisen käyttöiän tikittäessä viimeistään. Linjasaneeraus, aka putkiremontti, kolkuttaa ovella. Betonielementtitaloissa julkisivut voivat myös ajoittain tietää kalliin remontin. Näin ollen taloyhtiöissä on suuria eroja, joita taitava asuntosijoittaja osaa ottaa huomioon. Muista, että taloyhtiön kuntoon et voi suoraan vaikuttaa, mutta asunnon kuntoon voit remontilla, joten pidä taloyhtiön kuntoa tärkeämpänä asunnon sijaan ostohetkellä.

6. Asunnon kunto

Käytännön kokemuksen kautta olemme vuosien varrella huomanneet, että lähiöasunnotkin menevät hyvin vuokralle, jos ne ovat hyvässä kunnossa. Laminaattilattiat, tyylikäs keittiö ja siisti kylppäri vetävät puoleensa. Keskustassa kunnolla ei ole läheskään niin paljon merkitystä. Toki mitään läävää ei tietenkään kannata tarjota, mutta asunto muovimattolattialla ja nuhjuisemmillakin tapeteilla menee vuokralle jos sijainti on priima.

7. Parveke

Hyvän kunnon lisäksi lähiöyksiön vuokrattavuus paranee selvästi kun vuokralaisella on tarjota asukkaalle asunto hyvillä varusteilla. Parveke, mieluiten lasitettu sellainen, on hyvä valtti, jota moni arvostaa.

8. Pesukoneliitäntä

”Herkkujen” sarjaa voi jatkaa kylpyhuoneen pesukoneliitännällä. Onhan ne pyykit paljon mukavampi pestä omassa kylppärissä kuin taloyhtiön pesutuvassa. Keskustojen vanhoissa taloissa pesukoneliitäntää ei pienistä kylpyhuoneista välttämättä löydy, eikä tarvitsekaan, mutta lähiössä tämä on mielestämme välttämättömyys. Tähän jokerina voi mainita astianpesukoneliitännän. Vanhoissa yksiöissä näitä ani harvoin on jo tilan puutteen vuoksi, mutta jos on, niin pisteitä kilisee vuokralaisehdokkailta.

9. Autopaikka

Varma paikka nelipyöräiselle menopelille lisää arkipäivän mukavuutta kummasti. Olemme kantapään kautta oppineet, kuinka vuokraus on vaikeaa kun luvassa ei ollut autopaikkaa.

10. Tarkkuus vuokralaisvalinnassa

Keskustayksiöiden vuokrauksessa pääsee useimmiten valitsemaan useiden hyvien hakijoiden joukosta. Lähiössä ei läheskään aina näin käy, varsinkin jos kohdat 5-9 eivät asunnossasi natsaa.

Näin ollen vuokralaismassa ei välttämättä ole aina parhaimmasta päästä. Psykologisen silmän merkitys kasvaa. On jo sanomattakin selvää, että muista tarkistaa vuokralaisehdokkaan luottotiedot ennen sopimuksen tekoa.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi
Ylös
>