Kumppaniblogit

Raportti institutionaalisen sijoittamisen kehittämiseksi

Ohessa on vähälle huomille jäänyt Hannu Kahran katsaus institutionaalisen sijoittamisen periaatteisiin ja menetelmiin.

Minun on vaikeaa yhyä raportin suosituksiin. Suosin yksinkertaisen passiivista sijoitusstrategiaa, koska sen avulla tuotto-odotus on korkeampi ja tappioriski pienempi.

(27.01.2015 – Uutinen)
Entistä matalampien sijoitustuottojen aikakaudella sijoitusmarkkinoilla on yhä vaikeampi saavuttaa tuottotavoitteet. Dosentti Hannu Kahran mukaan sijoittajien tulisi nyt siirtää huomio salkun tuotoista salkun riskeihin ja hajauttaa riskit tehokkaammin.

Alhaisten korkojen ja osakemarkkinoiden korkeiden arvostustasojen vallitessa on erittäin epätodennäköistä, että sijoittajat tulevat saavuttamaan tuottotavoitteensa seuraavan 5–10 vuoden aikana.

Oulun yliopiston rahoituksen dosentti Hannu Kahran mukaan sijoittajien tulisi siirtää huomio salkun tuotoista salkun riskeihin ja hajauttaa riskit tehokkaammin.

– Tyypillinen sijoitussalkku on aivan liian altis yhdelle riskitekijälle, osakemarkkinoiden riskille. Sen osuus salkun kokonaisriskistä on tyypillisesti noin 90 prosenttia. Osakemarkkinoiden riskiä on pienennettävä ja riskiä on kohdennettava muihin riskitekijöihin, kertoo Kahra.

Kun osakemarkkinoiden osuutta riskistä vähennetään, tuottoa saadaan vaihtoehtoisista riskilisistä soveltamalla riskifaktoriperusteista sijoittamista. Eri omaisuusluokkien sijasta salkut siis koostetaan riskifaktoreista eikä salkun painoja enää mitata rahamääräisinä, vaan riskiyksiköissä.

– Tällaisella sijoittamisella voidaan päästä lähes 5 prosentin reaalituottoon pitkän ajan kuluessa. Perinteisellä sijoitussalkulla päästään vain noin 2,5 prosentin reaalituottoon, Kahra kertoo.

Hän pohtii aihetta Eläketurvakeskuksen julkaisusarjassa ilmestyvässä raportissa Katsaus institutionaalisen sijoittamisen periaatteisiin ja menetelmiin. Erityisesti Kahra luotaa eläkesijoittajien periaatteita ja menetelmiä rakentaen sillan historiasta tulevaisuuteen.

http://www.etk.fi/fi/gateway/PTARGS_0_2712_459_440_3034_43/http%3B/content.etk.fi%3B7087/publishedcontent/publish/etkfi/fi/julkaisut/tutkimusjulkaisut/raportit/katsaus_institutionaalisen_sijoittamisen_periaatteisiin_ja_menetelmiin_7.pdf

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija, Vantaa

Artikkeli on alun perin julkaistu Tinpie-sivustolla 30.1.2015.

Kommentoi
Ylös
>