Markkinakommentit

EKP saa osakkeet näyttämään hyvältä

EKP:n uusi elvytysohjelma on ollut mannaa niin osake- kuin korkosijoittajillekin, toteaa varainhoitoyhtiö Pictet Asset Management helmikuun Barometer-katsauksessaan.

Osakkeet jäivät tammikuussa vähän joukkolainoista jälkeen, kun huoli maailmantalouden näkymistä kasvoi.

Yhdysvallat oli suurin häviäjä maailman osakemarkkinoilla, koska öljyn hinnan lasku aiheutti paineita energiaosakkeille ja odotukset Yhdysvaltain keskuspankin koronnostosta myöhemmin tänä vuonna kasvoivat.

EKP tuki osakemarkkinoita

Eurooppalaiset osakkeet nousivat, ja euro laski alimmilleen 11 vuoteen dollaria vastaan, kun Euroopan keskuspankki teki historiallisen päätöksen valtionlainojen ostoista talouden ja lainaamisen tukemiseksi. Odotettua suuremmassa osto-ohjelmassa EKP sitoutuu ostamaan jopa 60 miljardin euron arvosta joukkolainoja kuukaudessa ainakin vuoteen 2016. Ohjelma nostaa keskuspankin taseen yli 3 biljoonaan euroon.

Markkinoita huolestutti jossain määrin tiukka taloudenpitoa vastustavan Syriza-puolueen voitto Kreikan vaaleissa. Tämä kasvatti sen todennäköisyyttä, että Ateena ja kansainväliset velkojat päätyvät umpikujaan. Se taas vahvisti huolia 19 maan yhteenliittymän vakaudesta.

Kehittyvien markkinoiden osakkeet varsinkin Aasiassa menestyivät kehittyneiden markkinoiden osakkeita paremmin, sillä mahdollisuus rahapolitiikan löyhenemisestä tuki riskinottohalukkuutta. Intia, Turkki ja Singapore liittyivät niiden kehittyvien maiden joukkoon, jotka ovat höllentäneet rahapolitiikkaansa torjuakseen deflaatiota ja nopeuttaakseen kasvua.

Dramaattisia valuuttaliikkeitä

Paikallisessa valuutassa noteerattujen, kehittyvien markkinoiden valtionlainojen indeksi laski alle 6,2 prosentin, alimmilleen sitten vuoden 2013 puolivälin. Valuuttavolatiliteetti oli vahvasti esillä tammikuussa sen jälkeen, kun Sveitsin keskuspankki järkytti sijoittajia katkaisemalla Sveitsin frangin kiinnityksen euroon. Sveitsin frangi nousi valuuttamarkkinoille sekä euroa että dollaria vastaan.

Noustuaan viime vuonna 11 prosenttia Yhdysvaltain dollari nousi edelleen 4 prosenttia tärkeimpien valuuttoja vastaan kuukauden aikana.

Taistelujen alkaminen uudelleen Ukrainassa ja uusien pakotteiden uhka loi lisää paineita Venäjän ruplalle, joka putosi yli 10 prosenttia. Taustalla olivat myös öljyn hinnan pysyminen alle 50 dollarin barrelilta sekä Venäjän Standard & Poor’s -luokituksen putoaminen roskaluokkaan. Viime viikkojen jyrkkien liikkeiden jälkeen implisiittinen volatiliteetti valuuttamarkkinoilla nousi korkeimmilleen 2 ½ vuoteen.

EKP:n uusin elvytyssuunnitelma antoi lisäpontta joukkolainojen kysynnälle.

Saksan kymmenen vuoden lainan tuotto laski ennätyksellisen alas, lähelle 0,3 prosenttia. Myös muiden euroalueen joukkolainojen tuotot olivat lähellä pohjalukemiaan. Yhdysvaltain 30-vuotisen joukkolainan tuotto laski myös uuteen aallonpohjaan noin 2,3 prosentissa, koska öljyn hinnan lasku ja maailmantalouden hidas kasvu voivat rasittaa Yhdysvaltoja.

Varainhoitoyhtiö suosii Eurooppaa

Pictet suhtautuu positiivisesti osakkeisiin, sillä taloudelliset olot parantuvat edelleen. Varainhoitoyhtiö pitää alipainon joukkolainoissa arvostussyistä.

Alueista Pictet Euroopan osakkeet ylipainoon, koska alue hyötyy euron heikkenemisestä ja öljyn hinnan laskusta. sijoituksia Yhdysvaltoihin varainhoitoyhtiö vähentää.

Toimialoista Pictet pitää ylipainon energiasektorissa, uskoen öljyn hinnan olevan lähellä uusien kaupan vaihtelurajojen alapäätä. Kestokulutushyödykkeet pysyvät myös ylipainossa.

Pictet pitää edelleen alipainon kehittyvien markkinoiden lainoissa olivatpa ne paikallisessa tai kovassa valuutassa. Investointiluokan ja high yield -joukkolainat ovat kalliita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös