Markkinakommentit

Sijoittajat, nyt voittoja kotiuttamaan

Osakemarkkinoiden viime kuukausien vahvan vedon jälkeen Nordea suosittelee kotiuttamaan voittoja.

Pankki pitää osakkeet edelleen ylipainossa, mutta puolittaa ylipainon 10 prosenttiyksiköstä viiteen. ”Uskomme, että osakkeet tuottavat muita omaisuuslajeja paremmin myös loppuvuonna, mutta rallin vahvin vaihe on jäämässä taakse, ja kohta korjausliikkeen huutelijat alkavat taas heräillä”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Vaikka sijoittajat ovatkin jo huolissaan mahdollisesta osakekuplasta kuuden vuoden osakkeiden nousuputken jälkeen, ei osakekuplan vaaraa ole näköpiirissä. Poikkeuksellisen matala korkotaso ja osakkeiden jatkuva nousu houkuttelevat rahaa kyllä osakkeisiin: ”Osakkeet eivät ole enää alennusmyynnissä, mutta ne eivät ole erityisen kalliitakaan, varsinkaan matalaan korkotasoon verrattuna”, pankki arvioi.

Sijoittajan kannalta tärkeintä on, että yritysten tulokset kasvavat. Nordean mukaan osakemarkkinoiden pysyvä alamäki vaatisi maailman talouden taantumaa tai vähintään kasvun selvää hidastumista. Globaalista taantumasta ei kuitenkaan ole tällä hetkellä pankin mukaan varoitusmerkkejä.

Miksi sijoittajien sitten kannattaa nostaa kaasujalkaa osakemarkkinoiden rallista?

Nordean mukaan osakkeiden nousuputki on vähitellen ikääntymässä, lupaavista näkymistä huolimatta. ”Vanhenevan nousun tyypillisiä piirteitä on heilunnan kasvu, kun sijoittajat pelkäävät markkinoiden menneen asioiden edelle. Viimeaikainen ailahtelu vahvistaa tätä käsitystä. Sijoittajat etsivät syitä, miksi markkina voisi laskea”, pankki perustelee.

Lisäksi hermostuneisuus tulee näkymään osakemarkkinoiden kasvavana volatiliteettina.

Syynä volatiliteetin kasvuun ovat öljyn hinta ja keskuspankkiodotukset. ”Molemmat ovat olleet lähes yksinomaan osakesijoittajien tukena, mutta jatkossa yhtä isoja myönteisiä yllätyksiä ei enää ole luvassa. Sen sijaan öljyn hinnanlaskun jatkuminen voi kääntyä kielteiseksi USA:n taloudelle, jos konkurssiaalto iskisi liuskeöljystä riippuviin yhtiöihin.”

Keskuspankeista puolestaan rahapolitiikka on jo nyt poikkeuksellisen keveää, joten pienetkin suunnanmuutokset voivat säikyttää sijoittajia.

Kommentoi
Ylös
>