Valuuttakurssit

Nämä kotimaiset pörssiyhtiöt hyötyvät heikkenevästä eurosta

Euro on heikentynyt harvinaisen rajusti suhteessa dollariin viime kuukausien aikana. Sijoituspalvelutalo FIM kertoo, mitkä yhtiöt hyötyvät heikosta eurosta eniten.

Euron arvo on laskenut rajusti suhteessa dollariin viime viikkojen aikana. EKP:n ilmoitus määrällisen elvytyksen aloittamisesta kuluvan vuoden tammikuussa on painanut euroalueen valtionlainojen tuottoja ennätyksellisen alas.

Samalla Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on asteittain kiristänyt rahapolitiikkaa lopettamalla määrällisen elvytyksen. Keskuspankkien vastakkaisten toimien ansiosta Saksan ja Yhdysvaltojen pitkien korkojen tuottoero on noussut suureksi. Tämä korkoero on vahvistanut dollaria suhteessa euroon.

Mitkä kotimaiset pörssiyhtiöt sitten hyötyvät euron heikentymisestä?

Sijoituspalvelutalo FIM listaa aamukatsauksessaan selvimmät hyötyjät.

Neste Oil hinnoittelee myymänsä lopputuotteet dollareissa, mutta merkittävä osa kustannuksista on euroissa. Yhtiön oman arvion mukaan 10 prosentin heikennys eurossa suhteessa dollariin parantaa tulosta noin 100 miljoonaa euroa.

Myös Outokummun dollarivaikutus syntyy myös dollarimyyntien ja eurokulujen kautta. ”Outokummun tapauksessa merkittävä hyöty syntyy myös suhteessa aasialaisiin kilpailijoihin. Näiden tuottajien kilpailukyky Eurooppaan suuntautuneessa myynnissä heikkenee ja parantaa näin Outokummun asemaa”, FIM toteaa.

Metsäyhtiöt hyötyvät myös euron heikentymisestä. Tosin vaikutukset jäävät kuitenkin pienemmiksi kuin esim. Outokummulla ja Neste Oililla, FIM toteaa. Metsäyhtiöistä suurin hyötyjä on Metsä Board.

Konepajoille vaikutus on FIM:n mukaan vuosien saatossa pienentynyt merkittävästi. ”Suurista konepajoista USA:sta muodostuva liikevaihto on suurinta Cargotecille ja Konecranesille. Näille yhtiöille dollarin vahvistuminen suhteessa dollariin heijastuu siis translaation kautta euromääräiseen tulokseen”, FIM arvioi.

Pienemmistä konepajoista PKC:lle Pohjois-Amerikan osuus liikevaihdosta on noin 60 prosenttia.

Defensiivisemmistä yhtiöistä FIM:n mukaan mielenkiintoisia ovat ainakin Amer Sports ja Huhtamäki, joiden USA:n osuus liikevaihdosta on yli 30 prosenttia.

Markkina-arvoltaan pienemmistä yhtiöistä hyötyjiä ovat FIM:n mukaan ainakin mm. Okmetic, Suominen, Ponsse, Revenio ja Vaisala.

Kommentoi
Ylös
>