Kumppaniblogit

Paljonko salkussa pitäisi juuri nyt olla osakkeita?

En ole pessimistinen osakemarkkinoiden tulevaisuuden suhteen, mutta erinomaisiin tuottoihin ei ole yhtä helppoa päästä kuin aikaisemmin. Tämä johtuu kohonneesta hintatasosta, jonka vuoksi pitkän aikavälin tuotto-odotus jää alle 10 prosenttiin. En kuitenkaan ole myynyt omistuksiani, koska tavoitteenani on kasvattaa eli rakentaa sijoitusvarallisuutta, eikä purkaminen ole rakentamisesta.

Ohessa on oman Shareville-salkkuni allokaatio, josta näemme, että osakkeiden osuus on 99,9 prosenttia. Toki minulla on toisilla tileillä käteistä pahan päivän varalle, mutta ennemminkin etsin hyviä uusia sijoituskohteita, kuin myyn kalliiksi nousseita osakkeita.

allokaatio_5.3.2015

Toisille sijoittajille myyminen voi hyvinkin olla ajankohtaista esimerkiksi eläkeiän lähestymisen vuoksi. Minun tavoitteeni on vuodessa 2030, joten turha arvailu vuoden 2016 pörssikehityksestä on parempi jättää muille asiantuntijoille.

Aktiivisella salkun säätämisellä on hyvin vaikeaa saavuttaa pitkänjänteisen omistajan tuottoja. Toki joudun luopumaan aktiivisen sijoittamisen tuomasta jännityksestä, mutta iän myötä en koe enää edes nauttivani arvaamisesta.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
6 kommenttia

6 kommenttia

 1. Tapio Haavisto

  15.3.2015 at 10:43

  Paljonko salkussa
  pitäisi olla osakkeita?

  Otsikkokysymykseen
  voisi lyhyesti vastata, että osakkeiden painoarvon alentaminen saattaa nyt olla
  liian aikaista, jos yleinen talouskasvu jatkuu nykyisenä ja vieläkin siitä
  parantuu tulevina vuosina. Näin näyttää olevan siitä huolimatta, että
  ilmeisesti USA:ssa osakkeiden hinnat saattavat tippua kuluvana ja erityisesti
  ensi vuonna? Ovathan amerikkalaiset osakkeet nousseet jo 6 vuotta hyvin
  vakaasti ja nyt on jo menoillaan ”yliaika” kuluvalle nousujaksolle. Tästä on
  nähtävissä jo nyt tietoa viimeisten kuukausien aikana.

  Amerikkalaiset
  pitävät oman vientiteollisuutensa näkymiä tosi huolestuttavina dollarin
  vahvistumisesta johtuen. Vastaavasti Euroopassa ja meilläkin Suomessa
  vientinäkymät ovat parantuneet ja edelleen parantumassa samoista syistä. Jos tällaista kehitystä jatkuu useita vuosia,
  ei kannata vähätellä alkaneen kehityksen tulevia vaikutuksia! Euroopassa
  osakenäkymät poikkeavat jyrkästi jenkkinäkymistä. Tuhannen taalan kysymys onkin
  se, mitä osakkeille Euroopassa tapahtuu, jos USA:n osakemarkkina sakkaa?

  Oma arvaukseni on
  se, että korkojen nousu alkaa vaikuttaa myös osakemarkkinoilla vuonna 2016,
  jolloin korkopainot tulevat tarkemmin harkittaviksi. Siihen asti voidaan
  salkkujen osakepainoja yksityissijoittajien salkuissa pitää maksimissaan, jopa
  70 – 80 %:n tasolla sijoittajien varovaisuudesta riippuen?

  tapio.haavisto@siop.fi

 2. Pekka

  30.3.2015 at 14:02

  Mikä olisi fiksuin tapa pyrkiä ennakoimaan pörssilasku?

  Ajatuksissani olisi vähentää tai myydä toviksi koko osakevarallisuuteni, mutta mikä olisi tässä fiksuinta? Myydessä verottaja ottaisi 13 000€, joka tuntuu itsestäni todella vastentahtoiselta.

  Ajatuksenani olisi siis myydä kerrankin ”riittävän” ajoissa ja palata takaisin omasta mielestä sopivassa kohtaa, mutta 13 000€ veron kiinniotto olisi tässä heti alussa selätettävänä.

  Miten olette itse tehneet peliliikkeitä vastaavissa tilanteissa?

  • Eero

   30.3.2015 at 17:55

   Pörssilaskua voi ennakoida teknisellä analyysillä, jolloin yksinkertaisin tapa on katsoa eripituisia liukuvia keskiarvoja ja erilaisilla frekvenseillä. Jos niihin ei ole perehtynyt, niin nyrkkisääntönä on pidetty, että osakkeet ovat edullisia jos indeksin P/E 17. Myynnin aika voi olla lähellä silloinkin, jos indeksin P/B > 20. Talousdataa on seurattava: Euroopan voimakas elvytys tiesi sitä, että osakekurssit nousevat ja eurooppalaiset osakkeet ovat tällä hetkellä ylipainossa. Mitään kiirettä myynnille ei aivan tällä hetkellä ole.

   1980-luvulla arvostettiin Martin Zweigin kehitti neljän prosentin säännön, jonka mukaan ostosignaali vilkahtaa, kun pörssi-indeksi on kohonnut 4 prosenttia edellisen pohjan yläpuolelle. Vastaavasti osakkeita kannattaa myydä, kun indeksi on pudonnut 4 prosenttia huipusta.

   Viimeisen viidentoista vuoden aikana osakkeet on kannattanut vaihtaa rahaksi aina kun inflaatio ylittää 2,5% rajan”. Tärkeää on pitää mielessä se, että nykyisen alhaisen korin ja Euroopan vahvan elvytyksen aikana osakemarkkinoilla on tänään vielä hyvä olla.

   • Pekka

    31.3.2015 at 08:43

    Kiitos. Tiedän, ettei vielä ole kiirettä myynnin suhteen, mutta ongelmana onkin enemmän; kotiuttaako voitot ja maksaa 13 000€ veroja vai pitää osakkeet, hieman keventäen, vai onko olemassa jotain fiksumpaa neuvoa?

    Osakkeiden tulisi siis laskea reilusti enemmän kuin tuo 13 000€, jotta kotiuttamisella ja takaisinostolla olisi jotain konkreettista hyötyä.

   • cmrpaja

    6.4.2015 at 18:51

    Minuakin kiinnostaa tuo sama kysymys, eli että miten suuri lasku pitää Olla tulossa jotta kannattaa myydä ja maksaa verot. Jos ennustettu lasku on alle verojen verran eli 30%, niin myyminen ei kannata. Onko tähän olemassa jotain nyrkkisääntöä?

   • Muzungu

    19.4.2015 at 08:24

    Pörssilaskua ei ole mahdollista ennakoida kohtuullisella ajallisella tarkkuudella. Osakkeiden myymisen sijaan keskittyisin säästämiseen. Jos käteisen ja korkojen osuutta saa näin kasvatettua, kokonaissalkun riskitaso pienenee.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös