Viisi nyrkkisääntöä: ETF-rahastojen verotus

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja, sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

ETF-rahastojen verotus on herättänyt paljon keskustelua. Tässä on viisi nyrkkisääntöä liittyen ETF-rahastojen verotukseen.

ETF-sijoittaja maksaa pääomaveron ETF:stä saamastaan tuotosta ja osuuksien myynnistä saamistaan myynti- eli luovutusvoitoista. Verotusta mutkistaa se, että ETF-sijoittaja on usein tekemisissä ulkomaisten arvopapereiden kanssa. Laajempi tietoisku on julkaistu aikaisemmin Sijoittaja.fi:ssä.

ETF:t voidaan jakaa kahteen eri ryhmään sen mukaan, miten niiden tuottamaa voittoa rahastossa käsitellään

  • Tuotto-osuusrahastot: Rahasto jakaa tuottoja omistajille esimerkiksi kvartaaleittain tuottoosuuksina. Verotuksessa tuotto-osuus on 100%:sesti verotettavaa pääomatuloa.
  • Kasvuosuusrahastot: Rahaston saamat tuotot lisätään sijoitettuun pääomaan. Sijoittaja maksaa luovutusvoitosta veroa vasta, kun hän myy ETF-rahaston voitolla.

ETF-rahastojen verotuksen 5 nyrkkisääntöä

  1. Verotuksessa ETF-rahastoja käsitellään samalla tavalla kuin muitakin sijoitusrahastoja.
  2. Helpoimmalla selviää, jos sijoittaa ETF:ään, joka ei jaa tuottoa eli kasvuosuusrahastoon.
  3. Tuotto- ja kasvuosuusrahastoista saadut tuotot ovat saajalleen veronalaista tuloa riippumatta siitä, onko saajana luonnollinen henkilö tai osakeyhtiö.
  4. Suomalaisesta ETF-rahastosta saatava tulo verotetaan Suomen sisäisen verolainsäädännön mukaan
  5. Ulkomaalaisesta ETF-rahastosta saatavan tulon verotukseen vaikuttaa Suomen sisäisen lainsäädännön lisäksi se, onko Suomella ja lähdevaltiolla verosopimusta

Jos sijoittaja on yleisesti verovelvollinen Suomessa, hänen myyntivoittonsa verotetaan täällä. Jos käyttää Suomessa toimivaa välittäjää, kauppatietojen pitäisi kulkea suoraan verottajalle ja esitäytettyyn veroilmoitukseen. Sijoittajan vastuulle jää ilmoituksen tarkistaminen ja korjaaminen.

Sijoittaja.fi:n ETF-valintatyökalu auttaa ETF-valinnassa

Työkalun kustannus & verotus -välilehdeltä löytyvät tiedot ETF-rahaston verotuksellisesta kotimaasta ja siitä jakaako ETF tuotto-osuutta (osinkoa). Lue tarkempi ETF-valintatyökalun esittely.

eft-rahasto-verotus

Voit lukea laajemman artikkelin ETF-rahastojen verotuksesta Sijoittaja.fi:n jäsenenä täältä.

Artikkeli on alunperin julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla 17.3.2015.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Konkurssit vähenivät selvästi

Seuraava artikkeli
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Japanissa kaavaillaan kaikkien aikojen suurinta pörssilistautumista