Markkinakommentit

BlackRock: Öljyn hinnan romahdus tukee euroaluetta

BlackRockin mukaan kaksi pääteemaa ovat dominoineet vuoden 2015 ensimmäistä neljännestä: keskuspankkien elvytystoimien lisäys ja Euroopan uusi nousu.

Keskuspankkien lähteminen eri suuntiin on tärkeä teema koko vuoden ajan. Ensimmäisellä neljänneksellä elvytystä lisänneet keskuspankit olivat enemmän parrasvaloissa. Euroopan keskuspankin lisäksi yli 20 keskuspankkia, myös kehittyvillä markkinoilla, on keventänyt rahapolitiikkaansa tänä vuonna usein yllättävillä koronalennuksilla.

Miksi tällainen kiire? Toisia on hoputtanut globaalisti hidastuva inflaatio, jota alenevat polttoainehinnat ovat entisestään laskeneet. Toisille talouksille syynä on se, että suurten keskuspankkien (Euroopan ja Japanin) elvytystoimet vahvistavat maiden omia valuuttoja ja heikentävät niiden viennin kilpailukykyä.

Keskuspankkien toimet ovat painaneet erityisesti Euroopassa valtionlainojen tuotot nollaan tai sen alle. Tuottojen metsästys pysyy edelleen suurena haasteena.

Vaikka Yhdysvallat jatkaa globaalin kasvun veturina, Eurooppa on ollut tämän vuoden myönteinen yllätys. Euroopan talousluvut ovat ylittäneet matalat odotukset, missä euron heikentyminen on auttanut. Yhdysvalloissa taas talouslukujen kehitys – työllisyyttä lukuun ottamatta – on menettänyt vauhtiaan viime vuodesta.

Merkit Euroopan elpymisestä ovat tyynnyttäneet pelkoja globaalista deflaatiosta. Öljyn hinnan romahdus on sysännyt käyntiin kauan odotetun ”varallisuuden siirron” öljymailta kuluttajille. Tämä on tukenut esimerkiksi euroaluetta and osaa Aasian kehittyvistä talouksista.

Entäs sitten keskuspankkien linjojen eriytyminen? Odotuksia Yhdysvaltain ja Englannin keskuspankkien koronnostoista on pikku hiljaa siirretty eteenpäin. Uskomme kuitenkin korkojen nousevan Yhdysvalloissa tänä vuonna. Vaikka Yhdysvaltojen talouskasvu on hidastunut, nopeasti vahvistuvat työmarkkinat tukevat Fedin koronnostoaikeita. Korot nousevat todennäköisimmin syyskuussa.

Kommentoi
Ylös
>