Indikaattorit

Miksi korot ovat nousussa?

Korkoliikkeet ovat aiheuttaneet viime aikoina kummastelua.

Kun Euroopan keskuspankki aloitti helmikuussa kvantitatiisen elvytyksen, painuivat korot useissa euromaissa historiallisen alhaiselle tasolle. Esimerkiksi Saksan 10 vuoden lainakorko laski huhtikuussa vaivaiseen 0,05 prosenttiin. Myös Suomen 10 vuoden lainakorko kävi ennätyksellisen alhaalla.

Nordean mukaan koronlaskun taustalla olivat EKP:n osto-ohjelman lisäksi spekulaatiot siitä, että korot painuvat nollan alapuolelle, kun keskuspankki joutuu ostamaan lainoja hinnasta riippumatta.

Viime aikoina valtiolainojen korkokehitys on herättänyt jälleen ihmettelyä, sillä korot lähtivät yhtäkkiä voimakkaaseen nousuun.

Saksan 10 vuoden lainan korko korko kävi korkeimmillaan 0,78 prosentissa – eli korko 15-kertaistui alhaisimmalta tasoltaan.

Korko-Saksa-valtionlaina-052015

 

Mistä tämä yhtäkkinen ja raju korkojen nousu johtuu?

Nordean mukaan mitään yhtä selkeää syytä korkokäänteelle ei ole.

Yksi tekijä saattaa olla öljy. ”Öljyn hinnan nousu on varmasti vaikuttanut korkoihin. Öljyn hinnan lasku ajoi markkinat deflaatiopelkotilaan vuoden alussa. Vastaavasti öljyn hinnan nousu viime viikkoina on hälventänyt deflaatiopelkoja, mikä on saattanut antaa sykäyksen korkokäänteelle”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Tärkein syy korkojen nousulle on Nordean mukaan kuitenkin sijoittajien odotusten korjaus. ”Usko EKP:n ostoksiin hinnalla mitä hyvänsä ajoi korot superalas. Kun korot kääntyivät ylöspäin, joutuivat spekulantit myymään lainoja pakon edessä, mikä kiihdytti koronnousua entisestään”, Nordea toteaa.

Kommentoi
Ylös
>