Markkinakommentit

Osakkeiden arvostuskertoimet korkealla – tässäkö selitys?

Osakkeiden P/E-kerroin on tällä hetkellä Suomessa poikkeuksellisen korkealla. Välttämättä tämä ei ole merkki arvostuskuplasta, sillä kovalle hintatasolle on perusteet.

Kotimaisten osakkeiden keskimääräistä korkeampi P/E-kerroin saattaa monen sijoittajan mielestä olla jo merkki osakekuplan syntymisestä.

Osakesäästäjien keskusliiton hallituksen puheenjohtaja, laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius laittaa Uuden Suomen blogissaan jäitä hattuun kuplapuheille.

”Jos tarkastellaan Suomen osakemarkkinoita ja niiden tasoa vastaavia odotuksia, ei mielestäni kuplaa ole tällä hetkellä olemassa. Jotkin tunnusluvut, esimerkiksi PE-luvut ovat kyllä historiallisessa tarkastelussa korkeahkoja, mutta siihenkin on syynsä”, Rothovius kirjoittaa.

Tärkein syy korkealle arvostustasolle lienee rahoitusprofessorin mukaan korkotasossa, joka on käytännössä nollassa.

”Osakkeen hinta on kaikkien siitä saatavien kassavirtojen nykyarvo, eli kaikkien osinko- ja myyntitulojen arvo tämän päivän rahassa mitattuna. On helppo laskea, että tuottovaatimuksen laskiessa esimerkiksi seitsemästä prosentista viiteen, osake jonka PE-luku oli 14 onkin koron laskun jälkeen 20, jos kaikki muut tekijät pysyvät ennallaan”, Rothovius päättelee.

Helsingin pörssin OMX25-indeksin kehitys.

Helsingin pörssin OMX25-indeksin kehitys.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että sijoittaja voi siis odottaa osakkeista nyt samaa reaalituottoa kuin vielä muutama vuosi sitten, vaikka P/E-luku onkin nyt huomattavasti aiempaa korkeampi.

Jos siis korkea osakkeiden arvostustaso on hyväksyttävissä vallitsevassa historiallisen alhaisessa korkoympäristössä, niin mitä tapahtuu jos korot lähtevät nousuun? Esimerkiksi Yhdysvalloissa maan keskuspankin pääjohtaja Yellen varoitti osakemarkkinoiden romahduksen vaarasta, jos korkotaso lähtee nousuun.

Rothovius ei pidä edes korkojen nousua välttämättä kurssiromahduksen laukaisijana: ”PE-luvutkin laskevat jossain vaiheessa lähemmäksi tuota alempaa lukua, mutta muutos ei välttämättä tapahdu hintojen alenemisen, vaan voittojen kasvun kautta. Korkoja kun lähdetään nostamaan vasta kun talous lähtee vetämään, jolloin myös yritysten voitot kasvavat.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös