Kumppaniblogit

Sijoittaja – näitä sijoitusvinkkejä et saa pankeilta

Kuusi sijoitusvinkkiä, joilla parannat sijoitustesi tuottoa. Näitä et kuule pankkisi sijoitusneuvojalta.

Kirjoitan tämän artikkelin Euroopan suurimmasta ETF-seminaarista Amsterdamista. Tähän mennessä puhujina on ollut legendaarisia sijoittajia, kuten Jeremy Siegel ja Robert Arnott. Tässä heidän ajatuksia, jotka menevät yksin Sijoittaja.fi:n ydinviestin kanssa ja joita et saa pankeista.

Osakkeiden pitkän aikavälin historiallinen tuotto

Jeremy Siegel on tutkinut eri omaisuusluokkien tuottoja vuodesta 1802 lähtien. Osakkeiden pitkän aikavälin reaalituotto (tuotto vähennettynä inflaatiolla) on ollut 6,7 %. Jos sijoittaja olisi sijoittanut osakkeisiin yhden dollarin vuonna 1802, sen arvo nykyrahassa mitattuna olisi noin miljoona dollaria. Korkosijoitukset olisivat samassa ajassa tuottaneet noin 1600 dollaria.

Alla oleva kuvaaja kertoo, miten yhden dollarin sijoitus on kehittynyt 115 vuoden aikana. Mielenkiintoista kuvaajassa on se, että osakekurssit ovat reilussa 30 vuodessa kymmenkertaistuneet.

osakkeiden tuotto

Sijoitusvinkki numero 1

Sijoita pitkällä aikavälillä osakkeisiin – niillä saat parhaan tuoton

Alla oleva talukko kertoo, miten 10 000 euron sijoitus tuottaa pitkällä aikavälillä eri tuottoprosenteilla. Säästötileiltä voi tällä hetkellä saada noin prosentin talletuskoron. 50 vuodessa yhden prosentin tuotto tuottaa 6 446 euroa. Vastaavasti osakemarkkinoiden 7 % tuotto tuottaa 50 vuodessa 284 570 euroa. Tuottoero on suoraan sanoen järkyttävä ja johtuu korkoa korolle efektistä, josta on kirjoittanut paljon mm. Martin Paasi.

 Aika    
 10 vuotta20 vuotta30 vuotta40 vuotta50 vuotta
1 %11 046 €12 202 €13 478 €14 889 €16 446 €
5 %16 289 €26 533 €43 219 €70 400 €114 674 €
7 %19 672 €38 697 €76 123 €149 745 €294 570 €
9 %23 674 €56 044 €132 677 €314 094 €743 575 €

 

Perinteinen ajattelu osake- ja korkosijoituksista on muuttunut. Sijoittajalle on tarjolla muitakin sijoituskohteita, joista on saatavissa osakemarkkinoita vastaavaa tuottoa. Esimerkiksi kiinteistösijoitukset, joihin on yksinkertaisin sijoittaa sijoittamalla joko kiinteistösijoitusyhtiöiden osakkeisiin tai rahastoon, joka sijoittaa useaan eri kiinteistösijoitusyhtiöön. Rahastosijoittaja voi perehtyä esimerkiksi Säästä lapselle -artikkelissa esitettyyn UB:n ja EQ:n rahastoihin. Myös tällä mallisalkuista löytyvällä rahastolla saa laajan hajautuksen kiinteistöosakkeisiin (rahaston kulu 0,27 % vuodessa)

Tutustu myös platinum-kanavaamme, josta löytyy pk-yritysten yrityslainoja sekä vertaislainaus, joilla pääsee osakemarkkinoita vastaavaan tuottoon ilman kuluja.

Sijoitusvinkki numero 2

Minimoi kulut

Yllä oleva taulukko kertoo myös karusti sen, miten 2 %-yksikön tuottoero vaikuttaa pitkällä aikavälillä sijoittajan loppusummaan. Jos osakemarkkinat tuottavat seuraavan 50 vuoden aikana 9 % vuodessa ja sijoittaja maksaa rahastolle 2 %:n hallinnointipalkkion, on hänen saama summa 50 vuoden päästä 449 005 euroa huonompi. Kumpi rikastui, sinä vai salkunhoitajasi?

Sijoitusvinkki numero 3

Älä ole sopuli

Ihmisillä on tarve laumakäyttäytymiseen. Tämä on todistettu tuhansissa tutkimuksissa ja saman voi havaita käytännössä. Sijoittamisessa se näkyy siten, että aika ajoin tiettyjen osakkeiden arvot karkaavat tähtitieteellisiksi. Lisäksi sijoittajat innostuvat tähtirahastoista, joiden edellisvuosien tuotto on ollut paras. Suurin osa sijoittajista muistaa IT-kuplan ja sen, että esimerkiksi Nokian osake maksoi 67 euroa. Kymmenen vuotta ja saman osakkeen sai reilulla eurolla.

Sijoittajat myös haluavat uskoa, että jos rahasto on noussut kolmessa vuodessa 100 %, niin sama meno jatkuu seuraavat kolme vuotta. Usein näin ei ole. Rahasto on yleensä noussut 100 % siksi, että markkina, johon se sijoittaa on ylikuumentunut. Kaikkein vaarallisin aika sijoittaa rahastoon on se, kun takana on kova nousuputki. Rahaston tuleva odotettu tuotto on silloin alhaisimmillaan.

Sijoitusvinkki numero 4

Tasapainosalkulla voitat markkinat

Markkinoiden voittamista pidetään mahdottomana. Passiivisen indeksisijoittamisen kannattajat esittelevät tutkimuksia, joissa salkunhoitajat häviävät 90 %:n todennäköisyydellä markkinaindeksille pitkällä aikavälillä. Tämä on totta ja suurin selittävä tekijä ovat rahastojen korkeat kulut. Suomessa osakerahastojen keskimääräinen kulu on 1,8 %.

OMX Helsinki 25 -indeksi seuraa 25 suurimman osakkeen kehitystä. Osakkeiden painot indeksissä määräytyvät niiden markkina-arvojen perusteella. Arvokkaimmat yhtiöt ovat suurimmalla painolla. Esimerkiksi Suomessa kolme suurinta osaketta ovat: KONE, Sampo ja Nokia, noin 10 %:n painolla kukin.

Robert Arnottin mukaan sijoittaja pääsee kuitenkin noin 2 % parempaan tuottoon tasapainosalkulla, jonka painot tasataan vuosittain. OMX Helsinki 25 -indeksissä tämä tarkoittaisi 4 %:n painolla jokaiselle osakkeelle.

Vieläkin parempaan tuottoon sijoittaja pääsee systemaattisella strategialla. Strategian ei tarvitse olla vaikea. Laatuosakkeet, arvo-osakkeet, pienet yhtiöt ja osinko-osakkeet tuottavat keskipitkällä aikavälillä (10 vuotta) markkina-indeksiä paremmin. Miksi? Koska tällöin sijoittaja ei painota markkina-arvolla mitattuna suurimpia yhtiöitä, joiden kurssit usein ovat ylihinnoiteltuja. Täällä lisää markkina-arvopainotteisten indeksien ongelmista.

Tästä syystä olemme kehittäneet Osakevalintatyökalun, Indeksin valintatyökalun ja ETF-työkalun. Näiden työkalujen avulla sijoittaja löytää helposti laatuyhtiöitä, osinko-osakkeisiin sijoittavia ETF-rahastoja sekä alueita, sektoreita ja maita, jotka tällä hetkellä vaikuttavat tunnuslukujen perusteella houkuttelevimmilta.

Työkalujemme avulla sijoittaja voittaa pitkässä juoksussa markkinat

Sijoitusvinkki numero 5

Älä hötkyile

Pankit kertovat sijoittajille houkuttelevia sijoitustarinoita ja antavat osakkeille osta-suosituksia. Miksi? Koska mitä enemmän sijoittajat käyvät kauppaa, sitä enemmän pankit tienaavat välityspalkkioilla ja omilla rahastoillaan. Turha kaupankäynti kuitenkin kasvattaa kuluja ja pienentää sijoittajan tuottoa.

Sijoittajan pahin vihollinen on usein sijoittaja itse. Hötkyilemällä sijoittaja innostuu kuumista osakkeista, joilla kaikki muut sijoittajat ovat tienanneet satoja prosentteja ja myy sijoituksensa paniikissa silloin kuin markkinat romahtavat. Kuumien osakkeiden (ja rahastojen) odotettu tuotto on kuitenkin tylsiä osakkeita alempi. Aurinko myös nousee joka aamu. Markkinat ovat viimeisen 215 vuoden aikana aina palautuneet paniikkitilasta. Pahin virhe on siten, myydä silloin kuin veri virtaa markkinoilla. Tällöin pitäisi ostaa!

Sijoitusvinkki numero 6
Katso isoa kuvaa ennen sijoituspäätöstä

Talousmedia tuottaa päivittäin satoja uutisia markkinoista ja ennusteista. Sijoittajan on täysin mahdoton poimia tietotulvasta olennainen omien sijoituspäätösten tueksi. Parhaimmatkaan tutkimustalot eivät pysty ennustamaan markkinoiden tai osakkeiden suuntaa. Siksi ennusteista on sijoittajalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Öljyn hinnan ennustettiin painuvat vielä pari kuukautta sitten 20 dollariin. Nyt hinta on yli 60 euroa.

Siksi järkevämpää on katsoa isoa kuvaa ja tehdä päätökset systemaattisesti esimerkiksi 1-4 vuodessa.

Tästä syystä Markkinaympäristö nyt -osiosta löytyy keskeisimmät talous- ja riski-indikaattorit, joista saa nopeasti käsityksen talouden tilasta. Alla oleva taulukko vastaavasti kertoo, ovatko markkinat nyt kalliit vai halvat verrattuna historiaan. Saman tiedon saa myös Indeksin valintatyökalusta. Jos nimittäin ostat halvalla, saat todennäköisesti paremman tuoton kuin ostamalla kalliilla.

Alla olevan talukon perusteella USA:n osakemarkkinat ovat hieman kalliimmat kuin 25 vuoden historiassa keskimäärin. Euroopan osakemarkkinat ovat jonkin verran edullisemmat.

Nykyinen hetki on historiaan nähden kohtuullisen järkevä hetki ostaa osakkeita. Lyhyellä aikavälillä markkina voi nousta tai laskea, mutta osakkeet ovat hinnoiteltu keskimäärin samoin kuin historiassa. Sijoittaja voi siten odottaa sijoitukselleen n. 6,5-7,0 % vuotuista tuottoa pitkällä aikavälillä. Vieläkin turvallisempaa on sijoittaa tietty summa kuukausittain. Tällöin ajoitusta ei tarvitse miettiä.

arvostus

 

Liity Sijoittaja.fi:n jäseneksi täältä! Ja hyödynnä sijoitusvinkit, paranna salkkusi tuottoa ja voita markkinat! 

Tilaa lisää rahanarvoisia artikkeleita ilmaiseksi sähköpostiisi!

Timo Heikkila Sijoittajafi

Kirjoittaja Timo Heikkilä on Sijoittaja.fi:n perustaja ja toimii Sijoittaja.fi:n hallituksen puheenjohtajana. Heikkilällä on kymmenen vuoden kokemus rahoitusalalta.

Artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla alun perin 9.6.2015.

1 kommentti
  • Muzungu sanoo:

    Mikähän mahtaa olla tämä rahasto, jolla saa ”laajan hajautuksen kiinteistöosakkeisiin (rahaston kulu 0,27 % vuodessa)”?

  • Ylös
    >