luokittelematon

Yksityisen sektorin ja kuntasektorin työvoimakustannukset nousussa

Suomi rämpii taantumassa, mutta silti yksityisen sektorin ja kuntasektorin työvoimakustannukset olivat alkuvuonna reippaassa nousussa.

Yksityisen sektorin työvoimakustannukset nousivat vuoden 2015 tammi-maaliskuussa 1,9 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Kausitasoitetut työvoimakustannukset nousivat vuoden 2015 tammi-maaliskuussa 1,7 prosenttia. Työvoimakustannukset ilman kertaluonteisia palkkaeriä, kuten tulospalkkioita, nousivat 1,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Samalla ajanjaksolla ansiotasoindeksi nousi yksityisellä sektorilla 1,3 prosenttia.

Valtiolla tehdyn työtunnin kustannukset nousivat Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2015 tammi-maaliskuussa 0,9 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Työvoimakustannukset ilman kertaluonteisia palkkaeriä nousivat 0,7 prosenttia vastaavalla ajankohdalla. Kausitasoitetut työvoimakustannukset pysyivät ennallaan.

Kuntasektorilla tehdyn työtunnin kustannukset nousivat 2,1 prosenttia vuoden 2015 tammi-maaliskuussa verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Kustannukset ilman kertaluonteisia palkkaeriä nousivat myös 2,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kausitasoitettu tehdyn työtunnin kustannus koko teollisuudessa kasvoi 2,9 prosenttia tammi-maaliskuussa 2015 verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Kemianteollisuudessa tehdyn työtunnin kustannus nousi 5,0 prosenttia ja metsäteollisuudessa 4,9 prosenttia tammi-maaliskuussa 2015 verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Rakentamisen toimialalla kausitasoitettu tehdyn työtunnin kustannus kasvoi 2,7 prosenttia. Yritystalouden palvelualoilla nousu oli vastaavasti 1,5 prosenttia. Kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla kustannukset laskivat 1,2 prosenttia, kun taas informaation ja viestinnän toimialalla kustannukset kasvoivat 4,6 prosenttia.

Työvoimakustannusindeksi mittaa työvoimakustannusten muutosta tehtyä työtuntia kohti. Keskimääräisten työvoimakustannusten muutokseen vaikuttavat ansioiden sopimuskorotus ja liukuma, kertaluonteiset palkkaerät, sosiaalivakuutustariffit, muutokset tehtyjen työtuntien määrässä ja työvoiman rakennemuutos.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös