Markkinoilla odotetaan Yhdysvaltojen keskuspankin aloittavan korkojen nostot ensi syyskuussa. Pankkijätti uskoo tämän johtavan euron selvään heikentymiseen ja dollarin vahvistumiseen.
Maanantaina saatu sovinto Kreikan ja sen velkojien välillä rauhoitti sijoitusmarkkinoita laajalla rintamalla. Useilla markkinoilla osakkeet olivat eilen rajussa nousussa.
Kreikan tilanteen rauhoittuminen (ainakin hetkeksi) luulisi tukevan myös euron vaihtokurssia suhteessa dollariin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan euron arvo on laskenut jo alle 1,10 dollarin.
Euron heikentyminen saattaa saada jatkoa. Amerikkalainen CNNMoney arvioi, että euro saattaa laskea pariteettiin dollarin kanssa lähitulevaisuudessa. Pariteetti tarkoittaisi että euron kurssi laskisi 1,0 dollariin.
Miksi Kreikka-kriisin helpottaminen ei ole vahvistanut euroa?
CNNMoney:n mukaan euron vaihtokurssissa painaa Kreikan tilannetta enemmän nyt se mitä tapahtuu rapakon takana Yhdysvalloissa.
Sijoittajat uskovat Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin aloittavan korkojen noston tämän vuoden syyskuussa. Jos Kreikan tilanteeseen tulee uusia ongelmia, ovat jotkut sijoitusasiantuntijat arvioineet Fedin tällöin lykkäävän koron nostoa.
Citigroupin valuuttastrategi Steven Englander arvioi, että nyt saatu sovinto velkojien ja Kreikan välillä hälventää markkinoiden epäilyjä Fedin koron noston siirtymisestä ennakoitua myöhäisemmäksi.
Jos siis Fed nostaa Yhdysvaltojen korkotasoa syyskuussa, tulisi korkoero Yhdysvaltojen ja Saksan valtionlainojen koroissa levenemään entisestään. Tämä tulisi tukemaan dollarin vahvistumista suhteessa euroon.
Odotukset syyskuun koronnostosta näkyvät myös markkinakoroissa. Yhdysvaltojen 10-vuoden valtionlainan tuotto on noussut 2,45 prosenttiin – lähes korkeimmalle tasolleen tänä vuonna.
Euroopan keskuspankilla EKP:lla on myös oma roolinsa tässä korko- ja valuuttapelissä. EKP on toteuttanut tämän vuoden aikana massiivista elvyttävää rahapolitiikkaa, joka luo paineita euromaiden valtionlainojen korkojen laskulle ja euron heikentymiselle. EKP toteuttaa siis nyt samanlaista rahapolitiikkaa josta Fed on asteittain irtautumassa.
