Kumppaniblogit

Kesän muistilista sijoittajalle: 5. Unohda hintaheilunta, omista hyvää bisnestä

Osakkeiden hintaheilunta aiheuttaa sijoittajille harmaita hiuksia.

Reilun kurssinousun jälkeen harmittelemme sitä, että emme ostaneet enempää, mutta laskurytinässä osakkeita tuntuu olevan liikaa. Minä yritän suhtautua omistuksiini Buffettin neuvomalla tavalla eli osuuksina yhtiöiden liiketoiminnoista. Omistan pienen osa Handelsbankenin konttorista ja saan oman osani sen tuotosta osinkojen ja arvonmuutoksen muodossa. Niin kauan kuin Handelsbanken kykenee houkuttelemaan lisää maksavia asiakkaita, niin meillä omistajilla ei ole syytä huoleen.

Osakkeen korkea nykyhinta kuitenkin tarkoittaa sitä, että minun ei ole järkevää lisätä omistusta. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö kurssi voisi nousta vielä reilusti, mutta arvioini mukaan osakkeen hinta on korkeampi kuin varovainen arvio yhtiön arvosta. En kuitenkaan aio myydä omistustani Handelsbankenissa, koska en näe parempia yhtiöitä pörssilistalla, enkä usko aktiivisen vaihtamisen tuovan parempaa pitkän aikavälin tuottoa.

Omistan myös pienen osan Marimekon myymälästä. Marimekon tulos ei ole kasvanut Handelsbankenin  tapaan uuteen ennätykseen, joten Marimekon osakkeen hintakaan ei ole noussut. Marimekon tapauksessa osakkeen hinta on mielestäni alhaisempi kuin yhtiön arvo, joten voin ostaa lisää osaketta. En kuitenkaan osta Marimekkoa vain aliarvostuksen vuoksi. Näen yhtiön pitkän aikavälin kehityksen positiivisena, joten uskon Marimekon arvon kasvavan hyvää vauhtia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Jos näin tapahtuu, niin osakekurssikin seuraa perässä.

Molemmat edellä mainitut bisnekset ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä hyvin (liiketoimintaan sijoitetun pääoman tuotto on ollut korkea), ja luotan näin olevan myös jatkossa. Kysymys on kuitenkin riskisijoittamisesta, joten aivan varma asiasta ei tietenkään voi olla. Mutta pysyttelen mielummin yksinkertaisissa bisneksissä, joilla on näyttöä hyvästä historiasta ja selvä kasvustrategia.

On vaikeaa löytää bisneksiä, joihin tässä nopeasti muuttuvassa maailmassa voi luottaa. Kun sellaisen löytää, niin hintaheilunnan ei saisi antaa sekoittaa päätöksentekoa. Kun hyvää saa halvalla, niin on aika ostaa. Ja kääntäen, ylioptimistisesti hinnoiteltu suosikkiosake pitäisi jättää ostamatta, vaikka kaikki muut ostavat.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
Kommentoi
Ylös
>