Makrotalous

Kreikka-näytelmässä uusi käänne

Kreikan kansa sai äänestää siitä, hyväksyvätkö he troikan uuden lainaehdotuksen. EI-äänet voittivat selvällä enemmistöllä. Mitä seuraavaksi?

Markkinat tulkitsivat luonnollisesti äänestystuloksen negatiivisesti ja euro ”romahti” yhden prosentin kaupankäynnin avattua. Aasiassa pörssit laskivat 1-2 %. Helsingin pörssi on nyt yhden prosentin laskussa. Reaktiot olivat vaimeita johtuen siitä, että markkinat olivat varautuneet EI-äänten voittoon. Täytyy muistaa, että vaikka Kyllä olisi tulkittu alkuun positiivisesti, niin Kyllä-äänten voitto olisi johtanut todennäköisesti uusiin vaaleihin ja epävarmuus olisi jatkunut.

Kreikalla ja troikalla näkemyseroja

Pääministeri Tsipras ja valtiovarainministeri Varoufakis lupasivat kreikkalaisille, että sopu syntyy 24 tunnissa, jos EI-äänet voittavat. Euromaat, IMF ja EKP ovat olleet täysin toista mieltä. Heidän mukaan EI, tarkoittaa EI Euroopalle.

Ei-äänten voiton selvittyä kommentit euromaiden suunnalta ovat olleet tylyjä. Merkel ja Hollande kutsuivat EU:n hätähuippukokouksen koolle tiistaiksi päättämään jatkosta. Saksan ja Ranskan päämiehet tapaavat kuitenkin jo tänään. Molemmat ovat sanoneet, että kansanäänestyksen tulosta on kunnioitettava.

Troikka on myös ilmoittanut, että pallo on nyt Kreikan hallituksella. Heidän on oltava aktiivinen osapuoli ja kerrottava nopeasti, miten jatketaan.

Ja Kreikka toimi

Valtiovarainministeri Varoufakis on ollut Kreikan johtokaksikosta ehdottomampi. Hän sanoi leikkaavansa mieluummin käden irti kuin allekirjoittavansa nykyisen sopimusehdotuksen velkojien kanssa. Syystä tai toisesta käsi oli Varoufakisille tärkeä, koska heti äänestystuloksen jälkeen Varoufakis ilmoitti erovansa.

Erokirjeessään Varoufakis sanoi, että euromaiden suunnalta on tullut viestiä, että luottamus Kreikan ja troikan välillä kärsii, mikäli Varoufakis on neuvottelupöydässä. Samoin hän sanoi, että Tsiprasin mahdollisuudet päästä sopuun velkojien kanssa paranevat, kun Varoufakis eroaa.

Kriisi on poliittinen

Kyse on edelleen siitä, löytyykö troikalta ja Kreikalta riittävästi halua sovun saavuttamiseksi. Luottamuksen palauttaminen on hankalaa, mutta Varoufakisin eron voi tulkita positiiviseksi. Edelleen on kaksi vaihtoehtoa:

  • Sopimus Kreikan ja troikan välille saadaan aikaiseksi => markkinareaktio positiivinen
  • Sopimusta ei synny, Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan, ajautuu taloudelliseen umpikujaan ja todennäköisesti ajautuu ulos eurosta => markkinareaktio (aluksi) negatiivinen, koska tilanne uusi

Markkinareaktiot

Markkinat laskevat, koska lyhyentähtäimen sijoittajat pyrkivät hyötymään tilanteesta myymällä lyhyeksi ja ostajat odottelevat Kreikan tilanteen selviämistä. Pörssivaihto on viime viikon laskupäivinä ollut vähäistä. Tämän voi tulkita niin, että isot sijoittajat eivät tee mitään, vaan odottavat. Piensijoittajankaan ei kannata reagoida kaikkeen markkinainformaatioon, koska reagointi tapahtuu usein liian myöhään ja aiheuttaa pitkäntähtäimen tuotoille vahinkoa.

Tällä hetkellä Helsingin pörssi on laskenut 1,0 %. Markkinareaktio on siten hyvin vaisu Kreikan historialliseen äänestystulokseen.

Riski suureen Euroopan laajuiseen taloudelliseen katastrofiin on pieni, sillä Kreikka-vastuut eivät ole pankeilla ja EKP:lla on halu ja mandaatti toimia estääkseen kriisin leviämisen muihin Euroopan reunamaihin. Lisäksi Eurooppa on nyt yhtenäinen, eikä orastavaa talouskasvua haluta riskeerata.

Suurin riski on Kreikan ero eurosta. Tämä tilanne olisi markkinoille uusi, eikä sen vaikutuksia osata ennakoida.

Tässä vielä kootusti aiempia kirjoituksiaamme:

Katso myös markkinaympäristö -osiosta, miten riski-indikaattorit ovat reagoineet Kreikka-kriisiin!

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivustolla 6.7.2015.

Kommentoi
Ylös
>