Markkinakommentit

Piensijoittajat tankkasivat lisää kansanosakkeita

Kreikan kriisi on ostopaikka – Nordnetin mukaan piensijoittajat tankkasivat lisää etupäässä kansanosakkeita yli 250 miljoonalla eurolla kesäkuussa.

Helsingin pörssin yleisindeksi kohosi tammi-maaliskuussa 16 prosenttia. Kesäkuuhun päättynyt toinen vuosineljännes sujui lievästi mollivoittoisissa merkeissä, kertoo Nordnet tiedotteessaan.

Piensijoittajat kokivat ostohetken koittaneen.

Osakekauppojen vaihto kasvussa

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto kasvoi kesäkuussa 2,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto kasvoi vuodentakaisesta kesäkuusta jopa 30,7 prosenttia. Online-välittäjien kauppamäärät putosivat edelliskuusta euromääräisesti 10,1 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät laskivat vähemmän, 1,8 prosenttia.

Nordnetin mukaan edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppamäärät kasvoivat 21,4 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 1,0 prosenttia viime vuoden kesäkuuta vähemmän. Koko pörssissä kauppamäärät kasvoivat kuluvan vuoden toukokuusta 3,7 prosenttia. Yksityissijoittajilla pudotusta oli 5,0 prosenttia.

Teemana ”lento vakauteen”

”Kesäkuussa osakemarkkinoiden levottomuuden kasvu tuntui silmissä ja korvissa. Kuukauden nettomyydyimpien osakkeiden kärkikymmenikössä selvä enemmistö edustaa pieniä ja keskisuuria yhtiöitä”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall .

Odenwallin mukaan sijoittajat matkustavat Kreikka-turbulenssin läpi mieluiten suurten yhtiöiden kyydissä, sillä he uskovat niiden kokoluokan tarjoavan vakautta myös skenaariossa, jossa poliitikot saisivat koneen sakkaamaan.

Elisan viettelys vaimentunut

”Elisa oli kesäkuussa nettomyydyin osake jo toista kuukautta putkeen. Yhtiön osake on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 2000”, Odenwall luonnehtii.

Osake on myös kuronut umpeen kevään osinkodippinsä, kohottuaan jo selvästi yhtiökokouspäivää korkeammalle kurssitasolle.

Odenwallin mukaan omistajat ovat saaneet Elisasta tänä vuonna erinomaisen osinkotuoton ja kurssinousun yhdistelmän, mikä houkuttelee osaa sijoittajista keventämään.

”Muista Helsingin pörssin suurista osinkoyhtiöistä esimerkiksi Fortum ja Sampo ovat laskeneet yhtiökokouksestaan noin kolmen osingon verran, joten omassa viitekehyksessään Elisan alkuvuoden tuottokehitys hakee vertaistaan”, Odenwall toteaa.

Kansanosakkeita lapioitiin lisää salkkuihin

Kansanosakkeiden kurssitasot ovat niianneet ja paikoin jopa notkahtaneet alkukesän aikana. Kesäkuun netto-ostetuimpien osakkeiden neljän kärjen muodostavat kansanosakkeet Nokia, Fortum, Kone ja Outokumpu, jotka lukeutuvat myös omistetuimpien osakkeiden kärkikymmenikköön koko asiakaskannassa, Odenwall toteaa.

Kesäkuun ostetuimpien osakkeiden kärkikymmenikössä ainoastaan Outokumpu on osingonmaksukyvytön, joten kansa sijoittaa Odenwallin mukaan tummien pilvien ympäröimässä markkinatilanteessa hyvin konservatiivisesti. Merkittävää on lisäksi, että ostetuimpien listalle ei noussut kesäkuussa yhtään pientä yhtiötä.

”Venäjä-sidonnaisen Nokian Renkaiden polkumyynnit kestivät taukoamatta tammi-toukokuun. Kesäkuussa tilanne muuttui, ja osake palasi ostoslistalle. Tämä liittyy epäilemättä osakekurssin kymmenen prosentin dippiin kevään huipputasoilta. Kesäkuun aikana Nokian Renkaiden osinkotuotto kohosi kurssilaskun myötä jälleen yli viiteen prosenttiin, joten yhä useampi sijoittaja näkee yhtiön sekä Venäjä-lisän sisältävänä kasvukorttina että osinkokoneena”, arvioi Odenwall.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös