Kumppaniblogit

Toimiva strategia ja sen kurinalainen noudattaminen riittää pitkälle

Osakemarkkina näyttää olevan vaihteeksi hienoisessa nousussa, mutta en tuhlaa omaa enkä teidän aikaa spekuloimalla tulevaa kehitystä.

Kertaan hieman parin edellisen pörssipäivän tekoja, ja kuinka selkeä sijoitusstrategia yksinkertaistaa päätöksentekoa.

Ostin perjantaina lisää osakkeita, koska minulla oli laskua varten vararahastoa kerättynä ja löysin kohtuuhintaista ostettavaa. Ostin muun muassa IBM:ää, koska oman arvioni mukaan yhtiö on selvästi pörssihintaa arvokkaampi.

Maanantaina oli helppo päivä, koska lasku oli niin jyrkkä. Kahden prosentin laskupäivä olisi ollut huomattavasti vaikeampi, koska siinä olisi ollut vaikeampi päättää lisäpanostuksen määrästä. Lopulta ostin maanantaina osakkeita samalla summalla kuin perjantaina, mikä ei sinänsä ole loogista, sillä yritän painottaa ostoja hintatason mukaan (hinnan laskiessa yhä houkuttelevammaksi pyrin ostamaan aiempaa suuremmalla euromäärällä). Toisaalta katsoin aivan oikein jäljellä olevaa kassaa ja totesin tietyn summan sopivaksi lisäpanostukseksi. Mutta tähän tuli tehtyä pieni strateginen virhe. Kun maanantaina en ostanut perjantaita enempää, niin perjantain ostot olivat liian agressiivisia. Tämä ei ole jälkiviisasta hintatarkastelua, vaan kyse on kassanhallinnasta.

Pelkkä summien miettiminen ei vielä riitä, sillä kaikki osakkeet eivät ole kohtuuhintaisia eikä varsinkaan riittävän laadukkaita. Tässä asiassa pysyin hyvin strategiassa, sillä ostin vain tuttuja yhtiöitä (ja paria tuttua indeksiä) entistä halvempaan hintaan. On tärkeää huomata, että jätin oman suosikkiyhtiöni Handelsbankenin osakkeet ostamatta, koska hinta oli (ja on edelleen) turhan optimistinen. SHB on nyt viiden prosentin nousussa, mutta en voi menestyä, jos maksan hyvästä yhtiöstä liikaa. En ennusta Handelsbankenille negatiivista kurssikehitystä, mutta maksamalla täyden hinnan päätyy helposti matalaan tuottoon. Tavoitteena on kuitenkin vähintäänkin hyvä tuotto.

Tämä on minun strategiani, jota noudatan pörssimaailman tunnelmista välittämättä joka päivä. Strategia ei muutu nousumarkkinassa riskipitoisemmaksi eikä laskumarkkinassa varovaisemmaksi. Itse asiassa toimin juuri päinvastoin, lisäten osakeriskiä laskuissa (jos hinta ja laatu miellyttävät) ja kasvattaen vararahastoa, kun hintataso karkaa turhankin optimistiseksi.

Mitä siis tänään pitäisi tehdä? Jos olet sekaisin kurssiheilunnasta, niin suosittelen lukemaan kirjani (tilata voi etusivun bannerista) ja päivittämään sijoitusstrategiasi toimivaksi. Sen ei tietenkään tarvitse olla suora kopio Buffettin tai Hyttisen strategiasta, mutta Buffettin ikiaikainen tyyli toimii hyvin. Kun yksinkertainen ja toimiva strategia on kirkkaana mielessä, niin kurssilaskuja ei tarvitse pelätä.

Ei ole helppoa ostaa laskupäivänä ja olla ostamatta noususta, kun ”kaikki” muut ostavat. Muillakaan elämänaloilla menestystä ei voi saavuttaa helposti ja nopeasti. Samaa pätee sijoittamiseen.

Nyt olen sijoittanut osakemarkkinoille noin 85 prosenttia riskirahasta, mutta olen valmis lisäostoihin tänäänkin, jos hintataso laskee alle maanantain tason.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

Artikkeli on alunperin julkaistu Tinpie-sivustolla 25.8.2015.

Kommentoi
Ylös
>