Kumppaniblogit

Tyyntä myrskyn jälkeen

Vuoden ensimmäisten kuukausien ajan sijoittajat seilasivat selkeillä vesillä kevennetyn rahapolitiikan, vakaiden talouslukujen ja vahvistuneiden valuuttojen ansiosta. Lähes kaikki omaisuusluokat tarjosivat euromääräisesti positiivista tuottoa.

Kesän alussa voimakas vastatuuli alkoi kuitenkin puhaltaa sijoitusmarkkinoilla, kun Kreikan mahdollinen euroero nousi jälleen puheenaiheeksi ja osakekurssit laskivat Kiinassa yli 30 prosenttia parin viikon aikana. Koska emme ole hurjapäitä, päätimme pysyä rannan lähistöllä ja laskea sijoitustemme riskitasoa. Osakkeet ja kiinteistöt laskettiin neutraaliin ja euroalueen osakkeiden suosimisesta luovuttiin. Olemme onnistuneet välttämään kummatkin karikot: Eurooppa suostui neuvottelemaan uudesta sopimuksesta Kreikan kanssa ja Kiinan hallinto teki merkittäviä muutoksia tasapainottaakseen A-osakkeiden markkinat.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sää olisi täysin tyyntynyt. Kreikalla on edelleen pitkä ja kuoppainen tie kuljettavanaan, mutta ainakaan se ei välttämättä ole otsikoissa joka päivä tulevien kuukausien aikana. Kiinan on puolestaan palautettava uskottavuutensa kansainvälisten sijoittajien silmissä, sillä viime aikojen toimenpiteet eivät olleet hyvä esimerkki vapaista markkinoista tai vapaasta pääoman liikkumisesta. Noin 20 prosenttia Kiinan A-osakkeista on edelleen kaupankäynnin ulkopuolella ja näyttää epätodennäköiseltä, että A-osakkeet lisättäisiin lähiaikoina MSCI-indeksiin. Lisäksi Kiinan kasvuodotuksia lasketaan jälleen ja maalla on merkittävä velkataakka. Suunnitelmat velan muuttamisesta osakkeiksi täytyy laittaa hyllylle odottelemaan ainakin toistaiseksi.

Olemme kuitenkin ainakin väliaikaisesti jälleen rauhallisemmilla vesillä ja olemme palauttaneet positiomme valtionlainoissa, osakkeissa ja kiinteistöissä mallimme antamien positiivisten signaalien mukaiseksi. Näin ollen nostimme osakkeet ylipainoon ja kiinteistöt lievään ylipainoon. Fundamentit vaikuttavat edelleen kannustavilta, kun työmarkkinat vahvistuvat Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa, ja Kiinan kiinteistömarkkinoiltakin löytyy merkkejä vakautumisesta. Kiinteistöosakkeiden osinkotuotot ovat lisäksi noin 200 peruspistettä korkeammalla kuin yrityslainojen tuotot.  Suurin lyhyen aikavälin riski on Yhdysvaltain keskuspankin koronnosto, koska sen vaikutusta ei mielestämme ole vielä hinnoiteltu oikein Yhdysvaltain velkamarkkinoilla.

Saksan 10-vuotisten valtionlainojen tuottojen nopea lasku uudelleen ei ole enää yhtä akuutti riski kuin aiemmin. Raaka-ainehintojen lasku ja matala palkkapaine rajoittavat inflaatio-odotuksia. Globaalisti rahapolitiikka säilyy mukautuvana. Valtiolainojen hintamomentum on parantunut. Vaikka Kreikan ja Kiinan tilanne on rauhoittunut, emme ole huomanneet valtiolainojen tuotoissa nostopainetta ja pohdimmekin onko taustalla vaikuttamassa muita, vähemmän näkyviä voimia. Näin ollen olemme nostaneetkin valtiolainat neutraaliin.

Viime viikkojen muutokset kuvaavat hyvin taktisen allokaatiomme perusteita. Emme seuraa sokeasti navigaattoriamme vaan mukaudumme odottamattomiin riskeihin ja mahdollisuuksiin. Lähestymistapamme on joustava ja dynaaminen: jos faktat muuttuvat, me emme epäröi muuttaa positiotamme vastaamaan uutta todellisuutta.

Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Multi Asset at NN Investment Partners

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös