Markkinakommentit

Kiinan kasvun hiipuminen koettelee maailman markkinoita

Varainhoitoyhtiö Pictet Asset Management pitää neutraalin painon osakkeissa ja joukkolainoissa lyhyellä aikavälillä.

Maailman osakemarkkinat putosivat rajusti elokuussa. Pelko Kiinan aiheuttamasta maailmantalouden hidastumisesta sai aikaan kiinalaisten osakkeiden myyntivyöryn. Muilla finanssimarkkinoilla se herätti paniikkia, jota pahensi epätietoisuus Yhdysvaltojen korkojen noston ajoituksesta.

Globaalit osakkeet, hyödykkeet ja kehittyvien markkinoiden valuutat olivat laskijoiden etujoukoissa, kun sijoittajat hakivat turvaa kehittyneiden markkinoiden valuutoista ja valtionlainoista.

Pekingin yllättävä päätös devalvoida renminbi 11. elokuuta käynnisti kiinalaisten osakkeiden kiivaan myynnin. Tahti kiihtyi entisestään, kun heikot talousluvut vahvistivat pelkoja maan talouden hidastumisesta edelleen. Kiinan vertailuindeksi kirjasi suurimman prosenttipudotuksen yhtenä päivänä sitten vuoden 2007. Pörssin sulkeutuessa 24. elokuuta indeksi oli laskenut 8,5 %.

Negatiivisuus levisi maailman markkinoille ja nosti volatiliteettia rajusti. Volatiliteettia ilmaiseva VIX-indeksi nousi tasolle, joka on tyypillinen erittäin suuren paineen alaisille markkinoille. Se jopa nousi korkeimmilleen seitsemään vuoteen eli lukemaan 53 päivänsisäisessä kaupankäynnissä.

Elokuun 26. päivänä Kiinan keskuspankki yritti loiventaa osakemarkkinoiden pudotusta ja tukea hidastuvaa talouttaan leikkaamalla ohjauskorkoaan ja pienentämällä pankeilta vaadittua kassavarantoa. Osakemarkkinat laskivat 10 % kehittyneillä ja 20 % kehittyvillä markkinoilla. Ne kuitenkin haalivat takaisin noin kolmanneksen aiemmista tappioista kuun loppuun mennessä.

Kehittyvien markkinoiden joukkolainat ja valuutat putosivat myös jyrkästi. Erityisen paljon kärsivät Venäjän kaltaiset maat, joiden talous on vahvasti riippuvainen raaka-aineiden viennistä. Öljyn ja metallien hinnat kituivat alimmillaan moneen vuoteen. Kehittyvien markkinoiden paikallisessa valuutassa arvostettu velka pärjäsi korkomarkkinoilla huonoimmin elokuussa.

Kehittyneiden markkinoiden joukkolainat nousivat. Pelko globaalista talouden hidastumisesta sai sijoittavat epäilemään Yhdysvaltain keskuspankin korkojen nostoa syyskuussa ja lisäsi näin Yhdysvaltain valtionlainojen ostoa. Yhdysvaltain 10 vuoden joukkolainojen tuotto laski alle 2 %:n ensimmäistä kertaa huhtikuun jälkeen.

Valuuttamarkkinoilla euro ja jeni nousivat dollaria vastaan, kun korkojen noston todennäköisyys Yhdysvalloissa pieneni.

Pictet pitää neutraalin painon osakkeissa ja joukkolainoissa lyhyellä aikavälillä, odottaen vahvistusta korkojen asteittaisesta nostamisesta Yhdysvaltain keskuspankilta sekä tulosten parantumista.

Alueista varainhoitoyhtiö suosii edelleen Eurooppaa ja Japania, jotka hyötyvät keskuspankkien tuen jatkumisesta ja talouden kohentumisesta. Sektoreissa Pictet pitää kohtuullisen syklisen painotuksen ja suosii teknologian ja finanssialan kaltaisia edullisia aloja..

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös