Kumppaniblogit

Kun osakehinnat heiluvat voimakkaasti, pitääkö sijoittajan muuttaa strategiaa?

Kurssien noustessa luotetaan osta&pidä -strategian toimivuuteen, mutta markkinoiden heiluessa aletaan käymään kauppaa omistuksilla.

Nordnetin osakestrategi julisti eilen osta&pidä -strategian vajoavan koomaan. Laitan Kauppalehden jutun tämän kirjoituksen jatkeeksi, josta voitte itse arvioida kahden erilaisen näkemyksen eroja.

Minä en tiedä, millainen pörssikehitys on lähikuukausina tai lähivuosina. Osakeindeksit joko nousevat, laskevat tai junnaavat sivuttaisliikkeessä. Minä neuvon ihmisiä aina sijoittamaan pitkäjänteisesti, jolloin lähitulevaisuuden kurssikehityksestä ei pitäisi huolehtia. Tavoitteena tulisi olla rakentaa omaa varallisuutta ostamalla esim. osakkeita aina, kun hyvä sijoituskohde on tarjolla hyvään hintaan. Eikä tähän sääntöön ole mitään poikkeuksia. Mitä halvemmalla hyviä sijoituskohteita on tarjolla, niin sitä parempi. Heiluntaa tai sivuttaisliikettä ei pidä pelätä, koska nämä tarjoavat entistä parempia ostotilaisuuksia.

Osakemarkkinoiden reipas nousutrendi teki alkuvuodesta uusien sijoitusten löytämisen vaikeaksi. Nyt tilanne on ostajan näkökulmasta paljon parempi, vaikka en keskimääräistä hintatasoa vieläkään kutsu halvaksi.

Saatan aivan hyvin ostaa tänäänkin lisää osakkeita, joita tuskin myyn seuraavaan kymmeneen vuoteen. Jos 10 euron arvoinen osake on myynnissä 8 eurolla, ja luotan sen arvon kasvavan 20 euroon vuonna 2025, niin miksi murehtisin osakemarkkinan lähinäkymiä? Tai jäisin odottamaan, että kurssi laskee lisää?

___________________________________________________________

Kauppalehti 20.9.2015

Härkämarkkinoilla kurssit kohoavat pitkäkestoisesti ja voimakkaasti. Tulokset (e) kasvavat, ja myös p/e-kerroin eli suhdeluku, jonka sijoittajat ovat valmiita tuloksesta maksamaan, kasvaa. Näin indeksikäyrä kaartuu koilliseen, kun kaksi muutosnuolta osoittaa samaan aikaan ylös.

Härkä aloittaa puskunsa matalasta p/e-luvusta. Vastaavasti jakson päättyessä luku on hyvin korkea. Härkäjaksolla pankkitilin saldo alkaa muistuttaa puhelinnumeroa, jos sijoittaja ylipäätään osuu tikkatauluun.

Karhumarkkinoilla tulokset (e) laskevat. Sijoittajat rokottavat osakkeita myös p/e-luvun pudotuksella. Kun molemmat muutosnuolet osoittavat alas, on jäljen katsomiselle lätkäistävä sama ikäraja kuin Hehkuvalle Edenille.

Karhun alkumurahduksen aikaan p/e-luku on korkea, ja vastaavasti jakson loppuvaikerruksen aikaan usein matala.

Nyt alkavat sideways-markkinat. Niillä tulokset (e) kasvavat reaalitalouden elpyessä asteittain. Samalla kuitenkin ”sallittava p/e-luku” laskee. Osakkeille vaihtoehtoiset sijoituskohteet kasvattavat houkutustaan vähitellen, kun keskuspankit imuroivat takaisin elvytystään.

Nyt 10 vuoden keskiarvotuloksista laskettu Shillerin p/e on 45 prosenttia yli satavuotisen keskiarvonsa.

Sideways-markkinoilla tuloksen (e) ja p/e-luvun muutosnuolet osoittavat eri suuntiin. Tulosparannukset eivät enää nosta kursseja lyhyellä tähtäimellä. Tuloskasvun positiivisen vaikutuksen syö p/e-luvun rapautuminen korkealta lähtötasoltaan.

Sijoittaja pääsee vuoristorataan. Välillä tulee lyhytkestoisia nousuralleja, välillä dramaattisia laskuja. Keskeistä on, että kurssit päätyvät viiden vuoden tähtäimellä karkeasti lähtöpisteeseen.

”Osta ja unohda (myydä)” toimii härkämarkkinoilla. Silloin myös indeksisijoittajat palkitaan.

Sideways-markkina on kuitenkin heidän painajaisensa – trendissä pääomavoitot jäävät nollan tuntumaan. Sijoittajat maksavat laskevien p/e-kertoimien kautta takaisin edellisen härkämarkkinan ylituottoja.

Tulevina vuosina sijoittajat maksavat vähemmän nopean kasvun yhtiöistä. Näin korkean p/e-luvun osakkeet vajoavat nopeammin kuin matalan p/e-luvun osakkeet.

Arvo-osakkeet (matala p/e, matala p/b ja korkea osinkotuotto) nousevat suhteellisiksi voittajiksi. Erityisesti ne, jotka kykenevät vuosittain kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan.

Jatkossa yhtiövalinnat siis ratkaisevat. Yli sadan vuoden aikana osingot ovat edustaneet lähes puolta pörssin kokonaistuotoista. Sideways-markkinoilla niiden osuus on historiassa ylittänyt 90 prosenttia.

Pääomavoittojen saamiseksi arvosijoittajankin on opeteltava myymään tilanteessa, jossa laatuyhtiön normalisoidusta tuloskunnosta laskettava p/e-luku potkaistaan yläkatsomoon.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/osta-ja-pida-vajoaa-koomaan/DUCJs2qr

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija

Artikkeli on julkaistu alun perin Tinpie-sivustolla 21.9.2915.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös