Nordean mukaan valuuttakurssiliikkeet ovat voimistuneet tänä vuonna tempoilevien keskuspankkiodotusten ja sumentuvan talouskuvan seurauksena.
Yhdysvaltain dollari vahvistui vuoden alussa lähes 15 prosenttia euroa vastaan, kun Euroopan keskuspankki EKP aloitti setelielvytyksen ja USA:n keskuspankki Fedin odotettiin puolestaan nostavan ohjauskorkoaan, pankki toteaa aamun markkinakommenteissaan.
”Kun USA:n koronnosto näyttää koko ajan siirtyvän tuonnemmaksi, on dollari kuitenkin heikentynyt maaliskuun pohjistaan lähes 10 %. Kehittyvien maiden valuutat ovat tempoilleet vielä rajummin, kun Kiinan kasvuepävarmuudet, raaka-aineiden hintojen voimakas lasku ja Fed-odotukset ovat heiluttaneet monen maan näkymiä”, Nordea toteaa.
Aiempaa rajummat valuuttakurssiliikkeet tuntuvat ulkomaisiin osakkeisiin sijoittavan salkussa. Eurosijoittaja saa valuuttatuottoja euron heikentyessä ja vastaavasti kärsii euron vahvistuessa kohdevaluuttaa vastaan.
Rajut liikkeet tarkoittavat myös salkun arvon aiempaa voimakkaampaa heiluntaa. ”Tyypillisesti osakesijoituksissa osakekurssien liikkeet ovat pääsyy arvonvaihteluun, mutta viime aikoina valuuttaliikkeet ovat ottaneet aiempaa suurempaa roolia. Tänä vuonna tuotot maailman osakkeista ovat paikallisissa valuutoissa mitattuna kutakuinkin nollan tuntumassa, mutta euron heikkenemisen myötä sijoittaja on saanut muutaman prosentin kokonaistuotot”, Nordea kertoo.
Pankin mukaan valuutta on kuitenkin kaksiteräinen miekka, sillä monet yhtiöt hyötyvät oman valuutan heikkenemisestä paranevan kilpailukyvyn ja korkeampien vientitulojen takia. ”Tämä tarkoittaa sitä, että maan valuutan heiketessä osakekurssit nousevat, mikä vaimentaa valuuttaheilahtelun vaikutuksia ulkomaiselle sijoittajalle.”