Öljyn ylitarjonta näyttää jatkuvan.
OPEC-maiden johtajat hylkäsivät perjantaina Wienissä pidetyssä kokouksessa öljymarkkinoiden kontrolloimisen yhteisillä tuotantokiintiöillä. OPEC ei sopinut uudesta öljyntuotannon kiintiöstä, järjestön pääsihteeri Abdalla Salem El-Badri kertoi organisaation tiedotustilaisuudessa.
Öljyn tarjonnan ja hinnan kehittymisen kannalta on oleellista, ettei järjestön tiedotteessa ole mitään mainintaa tuotantorajoista. OPEC:n tuotantokiintiö on aiemmin ollut 30,0 miljoonaa barrelia päivässä. Opec:n jäsenmaat saavat siis todennäköisesti jatkaa pumppaamista entiseen malliin markkinoille.
Tuotantorajoituksia on jo pitkään vastustanut Saudi-Arabia, jonka taktiikkana näyttää olevan ylläpitää ylitarjontaa ja sitä kautta edullista hintaa öljylle. Näin Saudi-Arabia edesauttaa öljyntuottajien pudotuspeliä.
Alla oleva kuvaaja kertoo paljon öljyn tarjontatilanteesta. OPEC:n öljyn päivätuotanto on noussut jo lähes 32 miljoonaan barreliin. Tuotanto on 1,8 miljoonaa barrelia yli aiemman 30 miljoonan barrelin tuotantokiintiön.
Öljyn hinta on vajonnut puolessatoista vuodessa alle puoleen entisestä ylitarjonnan vuoksi. Brent-raakaöljyä kaupattiin perjantaina 43 dollarilla barrelilta.
Yksi syy öljyn tarjonnan kasvulle on liuskeöljyn porausmenetelmien kehittyminen. Maailman suurin öljyn kuluttaja Yhdysvallat on kasvattanut öljyn tuotantoaan nopeasti juuri liuskeöljyllä.
Myös Venäjän öljyntuotanto on noussut Neuvostoliiton jälkeisen ajan huippuunsa.
Euroopan ennustelaitosten liiton AIECE:n raaka-aineryhmä ennakoi, että raakaöljyn hinta alenee 45 prosenttia vuonna 2015 ja 4 prosenttia vuonna 2016.
AIECE:n mukaan raakaöljyn maailmanlaajuisen tarjonnan odotetaan ylittävän kysynnän lyhyellä aikavälillä. Tämä merkitsee varastojen kasvua edelleen vuonna 2016.
Vuoden 2016 loppua kohden Brent-laadun barrelihinnan odotetaan nousevan asteittain kohti 55 dollaria, kun kysyntä vahvistuu. AIECE:n mukaan raakaöljyn kysyntä ylittää tarjonnan vuonna 2017, mutta hintojen nousupainetta alentaa aiempina vuosina kertyneiden suurten varastojen purkaminen.
Kaikki eivät kuitenkaan jaa AIECE:n näkemystä mustan kullan hintakehityksestä.
Jättipankki Goldman Sachs on ennustanut, että öljyn hinta voisi vajota jopa 20 dollariin barrelilta, kun tuotanto jatkuu tarpeen ylittävällä tasolla ja öljyn varastointikapasiteetti käy vähiin.
Pankin mukaan tavallista lämpimämpi talvi saattaisi vähentää lämmitysöljyn kysyntää niin, että raakaöljyn barrelihinta tippuisi alle 20 dollariin.