Rahoitusteoriaa

Kuvaaja osoittaa: Osakekurssien historiatieto ei auta sijoittajaa

Menneiden osakekurssien kehityksen perusteella tulevan kehityksen ennustaminen on kuin kolikon heittoa – eli siis täyttä tuuripeliä.

Usein sijoitusammattilaisetkin tekevät ennustuksia esimerkiksi osakekurssien tulevasta romahduksesta sillä perusteella, että nousumarkkina on jatkunut historiallisesti poikkeuksellisen kauan.

Bank of America Merrill Lynchin Savita Subramanian lyttää tällaiset päättelymallit. Subramanian kertoo Business Insider -lehden artikkelissa, että nousumarkkinoiden pituus on vaihdellut voimakkaasti eri aikoina – kahdesta vuodesta yhdeksään vuoteen.

Toisin sanoen jotkut nousumarkkinat kestävät pitkään ja jotkut ovat lyhyitä.

Osakesäästäjien suosikkivalinta

Nordnet nousi Osakesäästäjien Keskusliiton Välittäjä 2017 -tutkimuksessa jälleen arvopaperivälittäjien vertailun selväksi suosikiksi.

Lue lisää

Subramanian teki myös tilastoanalyysia menneiden tuottojen ennustevoimasta. Hän selvitti kuinka hyvin menneiden viiden vuoden tuotto korreloi noita vuosia seuraavan 12 kuukauden tuoton kanssa. Aineistona Subramanian käytti Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksiä vuosilta 1929 – 2013. Subramanian valitsi noilta vuosilta sellaiset viiden vuoden ajanjaksot, jolloin tuotto oli väliltä 60 – 100 prosenttia.

Subramanian ajoi regressiomallin jonka selitysvoimaa kuvaa niin sanottu R2-muuttuja, joka voi saada arvon väliltä 0-1. Mitä lähempänä ykköstä arvo on, sitä parempi selitysvoima. Tämä regressiomallin selitysvoima oli vaivaiset 0,0002, eli selitysvoimaa ei ollut käytännössä lainkaan.

Eli historialliset nousumarkkinat eivät ennusta tulevia tuottoja lainkaan.

Sama asia on nähtävissä alla olevasta kuvaajasta. Jos historiallisten tuottojen ja tulevien tuottojen välillä olisi positiivinen korrelaatio, tulisi havaintojen asettua nousevalle regressiosuoralle. Jos korrelaatio olisi negatiivinen, tulisi regressiosuoran olla laskeva. Tulokset osoittavat kuitenkin että mitään korrelaatiota ei kuvaajan perusteella voida havaita.

osakemarkkinat-historiallinen-tuotto-ennustevoima-122015

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös