Kumppaniblogit

Onko sijoitusala reilu?

Tämä on toisaalta hieman epäreilua, koska väistämättä käy niin, että osa rahastoista menestyy vertailuindeksiä heikommin. Lisäksi tuloksiin vaikuttaa suuresti valittu vertailuajankohta. Esimerkiksi 10 vuoden vertailussa heikosti menestynyt rahasto saattoi menestyä poikkeuksellisen hyvin ennen vuotta 2005.

osakerahastot-tuottovertailu-122015

Kun tulokset ovat kuitenkin saatavilla, niin ne ovat avoinna analyysille. Minua kiinnostaa:

  • Miksi suurin osa asiakkaiden rahastosijoituksista on huonosti menestyneissä rahastoissa?
  • Onko suuremmalla rahastopääomalle vaikeampaa saada markkinoiden keskiarvoa parempaa tuottoa?
  • Palkkaako suuren rahastopääoman omaava rahasto Suomen/maailman parhaan salkunhoitajan? Näin rahasto voisi saavuttaa paremman tuoton, ja hyvä tuotto houkuttelisi lisää asiakaspääomaa, josta saadaan taas lisää resursseja tehdä entistäkin parempaa tuottoa.
  • Miksi asiakas ei anna rahojaan pienemmälle rahastolle, jolla on hyvä tuottohistoria ja järkevä sijoitusstrategia? Kertooko rahaston tuottohistoria tulevasta tuotosta?
  • Miksi asiakas ei ota indeksirahaston kautta markkinatuottoa, kun kallis salkunhoito ei näytä tuovan lisätuottoa?
  • Pieni joukko rahastoja on onnistunut tuottamaan markkinoiden keskiarvoa paremmin. Onko kysymys vain tuurista? Löytyykö menestyneiden rahastojen toimintatavoista menestystä selittäviä tekijöitä.

Miten tämä liittyy sijoitusalan reiluuteen? Olen kirjoittanut sijoitusrahastoista kriittiseen sävyyn, mutta vain sen vuoksi, että niiden tulokset ovat pääosin heikkoja. En siis usko siihen, että yksikään rahasto tahallaan aiheuttaa asiakkaalle vahinkoa sijoittamalla huonosti. Sijoituspalveluyrityksissä tehdään kovasti työtä asiakkaan menestyksen eteen, mutta tekeminen kohdistuu hieman vääriin asioihin. En siis pidä sijoituspalveluyrityksiä tai rahastoja turhina, mutta niiden toimintaa voisi kehittää sellaiseen suuntaan, että asiakkaan tuotto olisi jatkossa parempi. Tehtävä ei ole helppo, mutta yritän valistaa sekä asiakkaita että asiakaspalvelijoita.

Sivusin tätä problematiikkaa Vaurastu kuin Warren Buffett -kirjassani. Kirja on myynyt hyvin (yli 5.000 myytyä kirjaa), mutta helmikuussa ilmestyvässä uudessa kirjassani nostan esiin oikean ajoittamisen ongelman. Tietääkö sijoitusasiantuntija, mitä pörssissä tapahtuu vuonna 2016? Onko nyt oikea aika ostaa osakkeita?

Vuosi 2016 tuo varmasti mukanaan yllätyksiä, emme vain tiedä tarkalleen millaisia. Epävarmuudesta huolimatta on mahdollista tehdä hyviä sijoituspäätöksiä, joita ei tarvitse heti seuraavalla viikolla kumota.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

Kommentoi
Ylös
>