Makrotalous

USA nostamassa korkoa ensimmäistä kertaa 10 vuoteen

Sekä Handelsbanken että Nordea uskovat Yhdysvaltojen keskuspankin nostavan ohjauskorkoa tässä kuussa.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed pitää odotetun kokouksensa ensi keskiviikkona. Fed:n odotetaan nostavan ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006.

”Työllisyysraportti lienee ollut viimeinen vakavasti otettava tekijä, joka olisi voinut horjuttaa keskuspankki Fedin koronnostoa”, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan.

USA:n työllisyystilastot olivat siis jälleen positiivista luettavaa. Uusia työpaikkoja syntyi marraskuussa 211 000, kun markkinoiden konsensusodotus oli 200 000. Handelsbanken huomauttaa lisäksi, että Ledelliskuun lukua korjattiin 271 000:sta ylöspäin 298 000:een. Työttömyysaste pysytteli odotetusti tasan 5 prosentissa.

Pankin mukaan nyt näyttää hyvin todennäköiseltä, että Fed nostaa ohjauskorkoaan keskiviikon kokouksessaan.

Euroalueen rahoitusolosuhteiden kiristyminen euron vahvistumisen kautta tarkoittaa Yhdysvaltain rahoitusolosuhteiden kevenemistä, joten tässä mielessä toisen epäonni on toisen onni. EKP:n vaisuiksi jääneet toimet siis auttavat Fediä ottamaan ensimmäisen askeleen koronnostoissa.

Nordea puolestaan arvioi, että Fedin ensimmäistä koronnostoa on odotettu jo pitkään, mutta joitain riitasointuja kuuluu edelleen koronnostoihin liittyvissä puheenvuoroissa.

”Laajasti tarkasteltuna Yhdysvaltain talous- ja työllisyyskehitys ovat hyvällä tolalla, mutta Yhdysvaltain teollisuuden tilanne on muuta taloutta selvästi vaisumpi ja työttömyysprosentin painumista 5 %:iin varjostaa työllisyysasteen laskeminen alhaisimmaksi vuosikymmeniin. Näistä seikoista huolimatta on erittäin todennäköistä, että Yhdysvalloissa nähdään ensi viikolla ensimmäinen koronnosto lähes kymmeneen vuoteen”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Fedin rahapolitiikan kiristyminen on nyt todennäköisempää myös siksi, että EKP jätti viime viikolla tekemättä sen mitä markkinat siltä odottivat. Sijoittajat ja asiantuntijat uskoivat EKP:n kasvattavan määrällistä elvytystä nykytasosta. Näin ei kuitenkaan käynyt, mikä oli markkinoille kova yllätys. EKP.n päätös sain valtionlainojen korot nousuun sekä johti euron rajuun vahvistumiseen suhteessa dollariin.

Euroalueen rahoitusolosuhteiden kiristyminen euron vahvistumisen kautta tarkoittaa Yhdysvaltain rahoitusolosuhteiden kevenemistä, toteaa Nordea. Tässä mielessä toisen epäonni on toisen onni. ”EKP:n vaisuiksi jääneet toimet siis auttavat Fediä ottamaan ensimmäisen askeleen koronnostoissa.”

Kommentoi
Ylös
>