Raaka-aineet

Raakaöljyn hinta pohjalukemissa – kuinka alas hinta voi vajota?

Raakaöljyn hinta on painunut yli 12 vuoden pohjalukemiin. Brent-laadun Spot-hinta kävi eilen jopa alle 30 dollarissa.

Hintaa painaa alas kansantalouden perusasia: kysynnän ja tarjonnan laki.

Hintaa painavat alas Kiinan hidastuvasta talouskasvusta johtuva kysynnän hiipuminen, raakaöljyn valtava ylituotanto ja vahvistuva dollari. Dollari on vahvistunut suhteessa muihin päävaluuttoihin. Vahva dollari tekee muilla valuutoilla tehtävästä öljykaupasta kalliimpaa.

Markkinoilla pelätäänkin nyt Kiinan toimia talouskasvun kiihdyttämiseksi. Jos Kiina antaa valuuttansa devalvoitua lisää, nostaa se öljyn dollarihintaa kiinalaisille.

Tärkein hintaa painava tekijä on kuitenkin öljyntuottajien politiikka. Tuottajat eivät ole halunneet rajoittaa öljyn tuotantoa ja tarjontaa kysynnän hiipuessa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Opecin toiseksi suurin öljyntuottaja Irak aikoo kasvattaa tuotantonsa helmikuussa uuteen ennätykseen.

Suurimmat öljyntuottajamaat haluavat ajaa liuskeöljyn tuottajat ahtaalle, koska liuskeöljyn tuottajien tuotantokustannukset ovat suuremmat kuin suurimpien öljyntuottajamaiden kustannukset. Tosin nyt öljyn hinta on painunut jo niin alhaalle että esimerkiksi Saudi-Arabian valtiontalous on joutunut aiempaa suurempiin vaikeuksiin.

Myös Lähi-Idän jännittynyt tilanne vaikuttaa öljyn hintaan. Saudi-Arabian ja Iranin suhteet ovat huonot, ja Opecin ei uskota sopivan tuotantorajoituksista ainakaan tämän kevään aikana.

Öljyn hintaromahdus alkoi kesällä 2014, jolloin öljy hinta kävi niinkin korkealla kuin 110 dollarissa barrelilta. Tuosta huippuhinnasta on sulanut jo peräti 70 prosenttia, ja pelkästään tämän vuoden alusta hinta on romahtanut 20 prosenttia.

Useat investointipankit ovat hiljattain laskeneet öljyn hintaennusteitaan. Goldman Sachs uskoo myös öljyn hinnan jatkavan laskuaan jopa 20 dollariin tynnyriltä.

Hurjimman ennusteen julkisti Standard Charter, joka uskoo mustan kullan hinnan tipuvan jopa kymmeneen dollariin barrelilta.

Nordea uskoo kuitenkin öljyn hinnan vielä lähtevän nousuun.

”Odotamme, että öljyn hinta ja sen mukana myös euroalueen inflaatio virkoavat alkuvuonna. Vaikka hinta laskee juuri nyt, öljyn hinta nousee noin 43 dollariin tynnyriltä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja noin 46 dollariin tynnyriltä toisella neljänneksellä”, pankki toteaa eilisessä aamukatsauksessaan.

Öljyn romahdus on alkanut jo huolestuttaa Opecia. Järjestön puheenjohtaja Emmanuel Ibe Kachikwu väläyttää nyt hätäkokousta maaliskuun alkupuolelle. Opecin joulukuun alussa järjestetyssä kokouksessa järjestö ei päässyt sopuun tuotantokatosta. Mahdollisessa hätäkokouksessa arvioitaisiin uudelleen, onko Opecin syytä muuttaa strategiaansa.

brent-laatu-öljy-hinta-012016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös