Rahoitusteoriaa

Pörssiyhtiöt eivät hallitse omien osakkeiden ostoja

Osinkojen maksaminen on perinteisesti ollut ainoa oikea tapa jakaa voittoa omistajille, väittää analyysitalo Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén blogissaan.

Osinkojen lisäksi käytännössä toinen mahdollinen tapa jakaa voittoa sijoittajille on omien osakkeiden ostaminen.

Omien osakkeiden ostoilla on kuitenkin huono maine niin Suomessa kuin muuallakin. Syy maineen tahrautumiseen on väärinkäytöksillä. Omien osakkeiden on Suomessa saanut huonon maineen myös Nokian huippuvuosina tekemien epäonnistuneiden ostojen johdosta.

”On myös selvää, että omien osakkeiden ostot ajoittuvat yleensä nousukauden huipulle ja vähiten ostoja toteutetaan osakekurssien ollessa pohjilla.”

Vilénin mielestä omien osakkeiden ostaminen on oikein käytettynä täysin suvereeni tapa luoda omistaja-arvoa suhteessa osinkoihin.

”Osingossa ei ole mitään pahaa vaan se päinvastoin tarjoaa sijoittajalle jatkuvaa kassavirtaa, palauttaa sijoittajien yhtiön sijoittamaa pääomaa asteittain takaisin ja pienentää tämän kautta sijoittajan kantamaa riskiä.”

Omien osakkeiden ostamisessa on kuitenkin kolme käytännön haastetta.

Vilénin mukaan yllättävän harvalla pörssiyhtiön toimitusjohtajalla tai hallituksella, tuntuu olevan selkeää käsitystä johtamansa yrityksen käyvästä arvosta. ”Jos johdolla ei ole selkeää käsitystä yhtiön käyvästä arvosta, ei omistaja-arvon luominen omia osakkeita ostamalla onnistu.”

Toinen merkittävä haaste on Vilénin mukaan markkinapsykologia. ”Yhtiön osake treidaa yleensä räikeimmällä alennuksella juuri silloin, kun pelko on korkeimmillaan ja kaikki näyttää synkältä (esim. 2008-2009).”

Kolmas käytännön ongelma ovat pääanalyytikon mukaan resurssit ja niiden allokoinnin ajoittaminen.

Yhtiöiden voitonjakovara on yleensä suurimmillaan noususuhdanteen huipulla, jolloin myös osakekurssit tuppaavat olemaan korkeimmillaan. Siksi yhtiön varoja pitäisi säästää hyvinä aikoina jotta huonoina aikoina voitaisiin ostaa omia osakkeita alehintaa.

”Käytännössä tämä on jälleen erittäin vaikeaa, koska omistajat ovat kärsimättömiä ja tehoton pääoma pitäisi jakaa yhtiöstä ulos ja myös analyytikot huutavat osakekurssin olevan aliarvostettu ylisuuren kassan vuoksi”, Vilén toteaa.

Pääanalyytikon mukaan yhtiön johdolla ja hallituksella pitäisikin olla harvinaisen yksimielinen kuva yhtiön käyvästä arvosta ja omien osakkeiden ostamisesta, jotta markkinan aiheuttama paine voitaisiin sivuuttaa ja johdolla ja hallituksella olisi työrauha odottaa oikeaa hetkeä.

Kommentoi
Ylös
>