Makrotalous

Kiinassa haastavat ajat, markkinoiden uusi nousu epäilyttää

Kiina on vaikeiden haasteiden edessä, arvioi varainhoitoyhtiö Pictet.

Huhtikuisessa Perspectives-katsauksessa Pictet’n makroekonomista tutkimusta vetävä Christophe Donay väittää, että Kiinan viranomaisilla on vielä keinoja taata 6,5–7 prosentin kasvu tänä ja ensi vuonna.

Kiina joutuu kuitenkin kohtaamaan ennemmin tai myöhemmin ”finanssitrilemman”: maa on asettanut mahdottomaksi tavoitteekseen vapauttaa valuuttakurssin, säädellä korkoja koko tuottokäyrällä ja hallita luottojen kasvua – samaan aikaan. Jos jotain näistä tavoitteista ei saavuteta, luottamus Kiinaan vähenee ja lopulta päädytään Minsky-hetkeen eli kuplan puhkeamiseen. Tällä olisi vakavia seurauksia maailmantaloudelle.

Huhtikuun katsauksessa Pictet’n ekonomistit arvioivat myös maailmantalouden näkymiä. Viimeisimmät tiedot Yhdysvalloista ovat olleet optimistisia, ja siellä odotetaan edelleen bruttokansantuotteen kasvavan 2 prosenttia. Myös Euroopassa näkyy merkkejä lievästä noususta parantuvan mielialan ja EKP:n aikaansaaman pankkilainauksen toipumisen ansiosta.

Sijoittajien luottamus ei kuitenkaan ole toipunut täysin. Odotukset yritysten voittojen suhteen ovat pudonneet etenkin pankki- ja energiasektoreilla. Varsinkin pankit kokevat paineita negatiivisten korkojen takia, ja Kiinan talouden muutos on osoittautumassa haastavaksi.

Kehittyvien markkinoiden omaisuuslajit nousivat taas ensimmäisen neljänneksen aikana, mutta ne ovat edelleen alttiita Yhdysvaltain dollarin arvon nousulle. Korkojen pohjalukemien aikaan kehittyville markkinoille kerääntyneet dollarimääräiset lainat ovat erityisen suuri huolenaihe.

Markkinoiden epävarmuustekijöiden takia Pictet’n strategit uskovat sijoittajien saavan parhaiten tuottoa suosimalla taktisia, lyhytaikaisia sijoituksia suurten, strategisten valintojen sijaan. Yhdysvaltain valtionlainoilla on edelleen tärkeä tehtävä salkkujen hajauttamisessa.

Monien omaisuuslajien tuottonäkymät ovat laskussa, joten pääomasijoitusrahastot pääsevät taas näyttämään kyntensä. Pääomasijoitukset olivat maltillisia vuonna 2015, mutta yritysten ahdingon pahentuminen ja omaisuuslajien uudelleenhinnoittelun jatkuminen voivat nostaa nämä rahastot sijoittajien kartalla keinona päästä mukaan pääomasijoituksiin. Tässäkin hyviin tuottoihin pääseminen vaatii kurinalaista prosessia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös