Talouden trendit

Vartiainen: Uber on elintason nousun lähde

Uber-taksipalvelu-digitalisaatio-042016

Kuva: Mark Warner

Ekonomisti ihmettelee, miksi Suomessa nikotellaan edelleen jopa apteekkien ja taksiliikenteen vapauttamisessa.

Yksi tuottavuuskasvun ja siten elintason nousun lähde on Uberin kaltaisissa verkostoihin ja tuotantopääoman jakamiseen perustuvissa uutuuksissa, väittää ekonomisti ja Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen Suomen Kuvalehden artikkelissaan.

Taloustieteilijöiden mukaan Uberin kaltaiset palvelut tehostavat taloutta koska esimerkiksi autot tulevat paljon nykyistä tehokkaampaan käyttöön, Vartiainen toteaa.

Digitalisaation tuomat mahdollisuudet törmäävät Suomessa kuitenkin kovaan vastustukseen.

”Suomessa nikotellaan edelleen jopa apteekkien ja taksiliikenteen vapauttamisessa, ja olemme juuri saaneet lukea ensimmäisestä oikeustuomiosta, jolla Uber-kuljettajana toiminut henkilö tuomittiin palauttamaan saamansa tulot valtiolle. On toki huolehdittava siitä, että verot, ajokortit ja vakuutukset ovat kunnossa, mutta pelkään pahoin että Suomessa pannaan vielä ankarasti kampoihin sen suhteen, voiko digitaalisista jakelualustoista tehdä itselleen elinkeinon”, Vartiainen toteaa.

Digitaalinen verkostotalous todennäköisesti myös pirstoo työntekoa ja rikkoo vakinaisia työsuhteita. Siksi sen tarjoamat mahdollisuudet törmäävät myös sosiaali- ja työttömyysturvamme luomiin kannustimiin, Vartiainen toteaa.

”Työttömyysturva on luotu lähtökohdasta, että ihminen on joko täyspäivätyössä tai työtön, ja keikkatulojen hankkiminen törmää työttömyysturvan ja sosiaaliturvan menettämisen riskeihin.”

Digitalisoituvassa maailmassa kaupunkiseudut ovat etulyöntiasemassa.

”Pidän todellisena riskinä, että parhaat nuoret innovoijamme yksinkertaisesti muuttavat Piilaaksoon tai sitä muistuttaviin eurooppalaisiin keskuksiin, miksei jo vaikkapa Tukholmaan, joka meidän pääkaupunkiseutuamme paremmin kykenee houkuttelemaan IT-alan huippuosaamista.”

1 kommentti

1 kommentti

  1. Valot päälle

    16.4.2016 at 21:23

    Edelleenkään ne verot ja velvoitteet eivät ko.puljussa ole kunnossa,miten kansanedustaja voi olla noin TYHMÄ että se ei ymmärrä että tosta talouden pelastajasta ei jää tähän maahan mitään?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös