Talouden trendit

Onko perustili ratkaisu kannustinloukkuihin?

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari uskoo perustili-mallin ratkaisevan työmarkkinoiden kannustinloukkuongelmat.

Suomessa on Jaskarin mukaan tällä hetkellä peräti 40 000 avointa työpaikkaa. Samalla työttömyysaste on jatkanut nousuaan. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2016 kesäkuussa 264 000. Työttömyysaste oli 9,3 prosenttia, kun se edellisvuoden kesäkuussa oli 10,0 prosenttia.

Ongelmana on, etteivät työpaikat ja työnhakijat kohtaa.

”Suurin osa avoimista työpaikoista on Uudellamaalla, mutta niin on työttömistäkin. Hortoilevatko työttömät ja työpaikat eri kaupunginosissa? Eikö työttömien osaaminen tai motivaatio riitä? Ovatko työt paskaduuneja, joilla ei tule toimeen?”, Jaskari toteaa blogissaan.

Jaskarin mukaan nykyinen järjestelmä ei aina houkuttele työntekijää ottamaan työpaikkaa vastaan. Kansanedustaja kertoo esimerkin: ”Viime viikolla rakennusalan yrittäjä tuli Pirkkalassa kertomaan, että hän sai asiallisen kiireapulaisen. Kiireapulaisen hanskat tippuivat kuitenkin heti lattialle, kun 300 euron työttömän suojaosuus läheni uhkaavasti. Apulainen katosi työttömyyskortistoon jälkiä jättämättä. Duuni ei kannata!”

Jaskarin ratkaisu työnteon kannustinloukkuihin on perustulon lisäksi perustilin malli.

”Perustiliajatuksessa sosiaaliturva perustuisi henkilökohtaiseen tiliin, jolle laitetaan työssäoloaikana automaattisesti 10 prosenttia ansiotuloista. Työssä ihminen näkee kun tilille kertyy rahoja puskuriksi huonoja aikoja, parempaa eläkettä tai välivuotta varten. Tiliä voi purkaa työttömyysjaksojen aikana”, kansanedustaja toteaa.

Mikäli työttömyysjaksot pitenevät ja tilin varat loppuvat, tulee valtio apuun negatiivisen tuloveron kautta. ”Esimerkiksi kun tilillä on alle 1000 euroa, valtio kompensoisi erotuksen siten, että joka kuukausi olisi mahdollista nostaa 1000 euron summan.”

Jaskarin mukaan perustilin mallissa etuna on se, että työn tekeminen lisää aina käteen jääviä tuloja. Lisäksi ihmisille tulee motivaatio kasvattaa tiliä ja sitä kautta puskuria huonojen päivien varalle.

”Ja jos huonoja päiviä/työttömyysjaksoja ei tule ennen eläkeikää, ihmisille on jäänyt muhkea potti eläkepäivien ratoksi. Edellä kuvattu malli voisi rohkaista myös yrittämistä, koska se takaisi vähimmäistulon myös niinä aikoina, kun yrityksellä menee heikommin.”

Koska mallia ei ole koskaan kokeiltu, ehdottaa Jaskari että se otettaisiin käyttöön hallituksen perustulokokeilun yhteydessä. ”Silloin näkisimme autenttisesti, miten huomattava byrokratian purkaminen vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Ainakaan nykymallilla ei kannata jatkaa. Sen todistaa massatyöttömyys.”

Lisätietoja perustilistä löytyy esimerkiksi oikeistolaisen ajatuspaja Liberan sivuilta:

http://www.libera.fi/perustili/perustili-nain-se-toimii/

2 kommenttia
 • Kim Lindén sanoo:

  Minä päätän ihan itse miten rahani käytän, kiitos vaan.

  • Jorma Erkkilä sanoo:

   Se on ihan oikein. Itseasiassa kuitenkin perustili-mallissa päätät rahoistasi enemmän kuin nykymallissa. Nythän et kuitenkaan voi päättää kaikista rahoistasi, sillä osa palkastasi menee veroina valtiolle, joka päättää mihin ne rahat käytetään. Eli osa palkastasi käytetään muiden sosiaalitukeen yms. Perustilin idea on juuri se, että itse rahoitat oman sosiaaliturvasi, etkä rahoita muiden turvaa. Toki voitaisiin mennä ultralibertaristiseen maailmaan, jossa kukin ottaa niin halutessaan itselleen vakuutuksen, eikä valtio pakota ketään keräämään varoja tukia varten itselleen tai muille.

 • Ylös
  >