Talouden trendit

Digitalisaatio ei aina toimi – menetys jopa 0,5 miljoonaa euroa

Hukkaa piilee materiaalisiirroista aina oppimisaikoihin. Tämä käy ilmi kotimaisen tuotannon ja logistiikan ohjelmisto- ja konsultointitalo Leanwaren tekemistä kymmenistä esiselvityksistä. 

Niissä hukkaa havaittiin 50 000 eurosta aina puoleen miljoonaan euroon per yritys. Systemaattinen hukan poisto edellyttää syvällistä ymmärrystä asiakkaan prosesseista.

”Digitalisaatio on hyvä renki, mutta huono isäntä. Järjestelmät eivät tee autuaaksi, jos prosessi itsessään ei ole tehokas. Tämä unohdetaan digihuumassa”, sanoo Leanwaren toimitusjohtaja Janne Viinikkala.

”Tehokkaampi prosessi poistaa hukkaa, eli yrityksen tuottavuus kasvaa ja toimintavarmuus paranee. Se on nopeatempoisessa yhteiskunnassa kilpailukyky”, Viinikkala jatkaa.

Yleisimmät kehityskohteet linkittyvät usein suoraan Leanin seitsemään hukkaan. Siinä yrityksen toimitusketjua tarkastellaan kokonaisuutena yksityiskohtien sijaan. Varastossa se voi tyypillisimmillään tarkoittaa muun muassa sitä, kauanko tavara seisoo käsittelemättömänä tai kauanko kestää, ennen kuin se on asiakkaalla.

”Hukkatalkoissa katseet käännetään kokonaistehokkuuteen. Kun työ on selkeää, suoraviivaista ja automatisoitua, tehokkuus ja laatu paranevat. Kun nähdään, mitä oikeasti tehdään, yrityksen osaaminen nousee esiin uudella tavalla”, vinkkaa Viinikkala.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös