Makrotalous

Finanssipomo: Massiivinen velkataakan siirto tuleville sukupolville

Suomi on tekemässä massiivista maksutaakan siirtämistä tuleville pienemmille sukupolville, varoittaa sijoituspalvelutalo Taalerin toimitusjohtaja.

Suomi on tekemässä massiivista maksutaakan siirtämistä tuleville pienemmille sukupolville, varoittaa sijoituspalvelutalo Taalerin toimitusjohtaja.

”Haluamme pitää saavutetut edut ja elintason, vaikka velkaannumme vuosi toisensa jälkeen. Asia ei näytä kiinnostavan ketään, vaikka jo nykyisellä velkataakalla yhden prosenttiyksikön nousu korkomarkkinoilla tarkoittaa 1 000 000 000 euron lisäystä korkokuluihin”, Juhani Elomaa lataa Taalerin blogissa.

Työmarkkinaosapuolet, hallitus, poliitikot ja media ovat pyörittäneet ennennäkemätöntä näytelmää nimeltä ”Yhteiskuntasopimus”, jossa on vaikea kenenkään säilyä optimistisena, Elomaa kirjoittaa. ”Päättäjät eivät pysty päättämään, osapuolet eivät pysty sopimaan ja rahat ovat aina loppu.”

Tämän näytelmän syyllinen on Elomaan mukaan kansainväliset rahoitusmarkkinat, jotka ovat valmiita rahoittamaan Suomen kansantaloutta mitättömällä korolla ja niin paljon kuin Suomi vain haluaa lainata.

Ja ilmainen raha Suomelle kelpaa. Elomaan mukaan meillä on varaa eivätkä rahat lopu, koska me emme tuhlaa ”omia rahojamme”.

Suomi lainaa kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta vuosittain lisää peräti 5-8 miljardia euroa pitääksemme julkisen talouden tasapainossa. ”Luku vastaa karkeasti vuosittain ansiotuloistamme kannettavaa kokonaisverokertymää”, Elomaa vertaa.

Ongelmaksi ja tulevia sukupolvia kohtaan epäoikeudenmukaiseksi velkaantuminen tulee Elomaan mukaan silloin, kun tulevaisuuden kuvaan yhdistetään Suomen väestörakenteen muutos ja väkiluvun pieneneminen.

Suomen valtio saa rahoitusmarkkinoilta rahoitusta tällä hetkellä käsittämättömän edullisesti. 10-vuoden valtiolainan korkotaso on tällä hetkellä vain 0,144. Tämä siitä huolimatta, että kansainväliset reittauslaitokset ovat alentaneet Suomen valtion luottokelpoisuutta.

Mutta mitä tapahtuu jos korkotaso lähtee nousuun? Elomaa laskee, että nykyisellä velkataakalla yhden prosenttiyksikön nousu korkomarkkinoilla tarkoittaa 1 000 000 000 euron lisäystä korkokuluihin.

Kommentoi
Ylös
>