Makrotalous

Kela: ”Perustulokokeilu rakentaa Suomi-brändiä”

Kelan johtama tutkimusryhmä selvittää, miten perustulokokeilu voidaan käytännössä toteuttaa.

Tutkimusryhmä jätti väliraporttinsa maaliskuun lopussa, ja tällä hetkellä kokeilun eteneminen on poliittisten päätöstentekijöiden käsiteltävänä, Kela kertoo tiedotteessaan. Perustulokokeilu on kirjattu Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan.

Kokeilun on tarkoitus alkaa vuoden 2017 alussa. Kelan mukaan se vaatii niin sanotun kokeilulain, joka eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan on hyväksyttävä ennen kuin kokeilu voidaan aloittaa.

Perustulokokeilun esiselvitystyö käynnistyi viime lokakuussa. Tutkimusryhmän johtaja Olli Kangas ja tutkija Ville-Veikko Pulkka laskevat, että sen jälkeen he ovat antaneet haastatteluja ulkomaisille viestimille viikoittain, Kela kertoo.

Yhteydenottoja on tullut muun muassa Ruotsista, Norjasta, Virosta, Puolasta, Saksasta, Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Sveitsistä, Belgiasta, Valko-Venäjältä, Meksikosta, Kanadasta, Yhdysvalloista, Taiwanista, Japanista ja Australiasta.

Lisäksi tutkimusryhmän edustajat ovat osallistuneet lukuisiin tapahtumiin eri maissa ja käyneet keskustelua kansainvälisissä tutkijaverkostoissa.

– On selvää, että perustulokokeilu on tuonut Suomelle enemmän myönteistä huomiota kuin mikään yksittäinen maabrändikampanja olisi onnistunut tuottamaan, Pulkka sanoo.

Kansainvälinen tutkimusviestintä ei kuitenkaan käy aina helposti: tutkimusasetelman hahmottaminen voi olla toimittajille vaikeaa, ja aihe mahdollistaa räväkät otsikot. Väärinymmärryksiä onkin tapahtunut.

– Ulkomaalaisten toimittajien kanssa suurin haaste on ollut saada perille viesti siitä, että tekeillä on vasta kokeilu, ei perustulon toimeenpano, Pulkka sanoo.

Perustulo tarkoittaa sellaista sosiaaliturvajärjestelmän mallia, jossa kaikille kansalaisille maksetaan säännöllisesti ja ehdoitta rahaa toimeentuloa varten. Tarveharkintainen sosiaaliturva on perustulomallissa kokonaan tai osittain korvattu, eikä perustulon määrä ei vähene tulojen noustessa. Perustulon ajatus on poistaa byrokratiaa ja työn vastaanottamisen kannustinloukkuja.

Lue lisää Kelan sivuilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös